Hlavní obsah

Policisté nalezli ukradený obraz malířky Toyen

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kriminalistům se podařilo nalézt odcizený obraz s názvem Severní krajina od známé malířky Toyen. Dva muži se jej pokoušeli prodat, a tak zlegalizovat jeho původ. V úterý o tom informoval mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Článek

Obraz byl v roce 1992 odcizen původnímu majiteli, který jej získal do své sbírky přímo od autorky.

"Obraz se stal pravděpodobně předmětem legalizace výnosů z trestné činnosti. Dva obvinění muži podnikali kroky vedoucí k prodeji zmíněného obrazu se zdáním jeho legálního původu. Podle znaleckého posudku činí hodnota obrazu nejméně 6 miliónů korun," řekl mluvčí protikorupční policie Skřepek.

Tržní hodnota však bude, tak jak je to u uměleckých děl obvyklé, pravděpodobně mnohem vyšší. Podle názoru odborníků se jedná o jedno z nejvýznamnějších děl autorky. Obraz policisté v úterý zajistili.

"Do pravomocného rozsudku soudu bude uložen na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Oba obvinění muži jsou stíháni na svobodě a v případě, že soud uzná jejich vinu, hrozí jim trest odnětí svobody od dvou do osmi let," uzavřel Skřepek.

Reklama

Výběr článků

Načítám