Hlavní obsah

Policisté hrají se státními zástupci ping pong o ČD Cargo

Právo, har

Prověřování obchodů ČD Cargo, dceřiné společnosti Českých drah, začíná připomínat pingpongové utkání. Protikorupční policie případ před několika měsíci již podruhé odložila, státní zastupitelství se ovšem, stejně jako napoprvé, postavilo proti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Státní zástupce usnesení o odložení věci opětovně zrušil a uložil policejnímu orgánu prověřování doplnit,“ sdělil v pondělí Právu bez dalších podrobností šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák.

Detektivové se v kauze již od února 2011 zabývali tím, zda někdejší management firmy v čele s jejím exšéfem Josefem Bazalou nezpůsobil nákladnímu přepravci různými operacemi a nevýhodnými zakázkami škodu přesahující 1,2 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konkrétně prověřovali podezření z podvodu, porušení povinnosti při správě cizího majetku a krácení daně. Kauzu poprvé odložili loni v červnu, o několik měsíců později jim státní zástupci spis vrátili s tím, že odložení bylo neodůvodněné. Ani napodruhé však policie nedospěla k závěru, že by bylo na místě někoho obvinit.

Bártovo trestní oznámení

Zájem policistů odstartoval svým trestním oznámením tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Podal je poté, co byl Bazala odvolán z funkce šéfa ČD Cargo kvůli špatným výsledkům. Následný audit podle vyjádření Bárty a Bazalova nástupce Jiřího Vodičky z října 2010 ukázal, že předchozí vedení společnost poškodilo. Vodička zmínil např. nelogické a nekoncepční slevy některým zákazníkům.

Společnost prý také prodala soukromé firmě 500 vagónů, aby si je následně zpětně pronajímala. K machinacím údajně docházelo i s vozy určenými k sešrotování. Některé z nich podle Vodičky pravděpodobně sešrotovány nebyly a místo toho je dál používali konkurenti ČD Cargo. Bazala v minulosti závěry auditu i jakékoli své pochybení odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám