Hlavní obsah

Policista ukazoval, jak střílel po chodci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Bývalý policista Radomír Mecner ukazoval v úterý státní zástupkyni, jak v červenci na křižovatce ulic Klatovská a U trati v Plzni pálil po chodci, který přecházel na červenou. Případ, který vzbudil vášně veřejnosti, ještě stále není uzavřen.

Foto: Jan Pařík

Nový Lískovec

Článek

"Chtěla jsem si v praxi ověřit věrohodnost výpovědi střílejícího policisty," řekla Jaroslava Pašková z plzeňského státního zastupitelství, která Mecnera obvinila z trestných činů výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví. Hrozí mu za to dvou až osmiletý trest.

Mecner se 19. července kolem 15. hodiny snažil zadržet muže, který kličkoval mezi auty. Nejdřív vystřelil do vzduchu a potom zamířil na chodce. Trefil při tom boční sloupek projíždějícího auta. Nikomu se naštěstí nic nestalo. [celá zpráva] Mecnerův právní zástupce Petr Vlach řekl, že rekonstrukce nepřinesla do případu žádný zásadní zvrat.

"Ukázalo se, že průběh události, tak jak ji líčil můj klient, se v podstatě shoduje s výpověďmi svědků," prohlásil Vlach. Rekonstrukci začal svědek, který předváděl, jak se tehdy Mecner choval. Ten byl mezitím v policejním autě, aby svědka neviděl. Poté s kulichem na hlavě a tmavými brýlemi na nose sám předvedl, co se tehdy stalo. "Až na drobné detaily se oba shodli," dodal Vlach.

Chodec zmizel

Detektivům z inspekce ministra vnitra se doposud nepodařilo vypátrat muže, na kterého Mecner střílel. Mají k dispozici jen jeho hrubý popis. On sám se také neozval. Proč? To už zřejmě nikdo nikdy nezjistí. 

"Jeho svědectví by bylo důležité, ale musíme se bez něho obejít," uvedla Pašková. Ani žalobce, ani obhájce ale nechtějí prozradit, jak Mecner své jednání vysvětluje.

"Nepopřel, že střílel. Přišel s určitou verzí, kterou nechci zveřejňovat," uvedla Pašková. Stejný postoj zaujal i advokát Petr Vlach. "Nechceme o tom mluvit z taktických důvodů. Necháme to tak až k soudu," sdělil Vlach.

Mecner byl 30. září propuštěn ze služebního poměru a neuspěl ani s odvoláním. "Budeme se bránit soudně, připravujeme správní žalobu," řekl k tomu Vlach.

Jako policista už v minulosti zbraň použil. Před třemi lety zakročoval proti řidiči, který porušoval dopravní předpisy. Umravnit ho musel až výstřelem do vzduchu. Tehdy byl však jeho zákrok posouzen jako přiměřený a neukázněný řidič byl za útok na policistu potrestán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám