Hlavní obsah

Policista střílející po chodci je na dovolené

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

K neuvěřitelnému zákroku proti chodci, který v pondělí odpoledne přecházel na červenou Klatovskou třídu v Plzni, se odhodlal místní dopravní policista. Poté, co muž nerespektující červeného panáčka nereagoval na jeho výzvu, vystřelil 44letý praporčík nejprve do vzduchu varovný výstřel a vzápětí, když se chodec rozběhl, namířil na něj zbraň a dvakrát zmáčkl spoušť.

Foto: Michal Mucha

Mistryně světa v zimním plavání na trati 450 m v kategorii ženy 40 - 44 let Dana ZBOŘILOVÁ

Článek

Jedna z kulek přitom zasáhla projíždějící vozidlo. "Všechno je zatím příliš čerstvé na to, abychom mohli udělat nějaké závěry. Zatím ohledáváme místo střelby a dotyčného policistu jsme dosud ještě nevyslechli," řekl vpodvečer zástupce plzeňského policejního ředitele Jiří Černý.

V úterý ráno Černý oznámil, že střílející policista dnes do služby už nenastoupil. "Vzal si dovolenou," upřesnil Černý. O jeho dalším setrvání  rozhodnou nadřízení v nejbližší době. "Musíme počkat až na výsledky šetření Inspekce ministra vnitra," dodal Černý.

Při zákroku nebyl nikdo zraněn. Kulka, která zasáhla projíždějící vůz, se zavrtala do bočního sloupku. To zřejmě muži za volantem zachránilo život.

Střelce vyslýchá inspekce

Šéf Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník v úterý uvedl, že policista dosud hodnověrně nevysvětlil, proč po chodci střílel. Byla mu odebrána služební zbraň.  Odpoledne inspekce navrhla státní zástupkyni, aby policistu obvinila z nedovoleného použití zbraně.

"Obviněn dnes zcela jistě nebude, inspekce případ stále šetří," řekla ČTK plzeňská státní zástupkyně Jaroslava Pašková, která vyšetřování inspektorů dozoruje. Podle ní jde o složitější případ a rozhodnutí o tom, zda padne obvinění, lze očekávat za dva tři dny.

"Vypadá to, že došlo k selhání lidského faktoru. On si to snad ani neuvědomuje, že se zachoval v rozporu s předpisy. Tvrdil, že nikoho nechtěl zabít, že mířil na nohy," řekl zdroj obeznámený s případem. Chodce, po kterém střílel a který utekl, se zatím policistům nepodařilo vypátrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám