Hlavní obsah

Policista s výbušninami odešel od soudu bez trestu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policista Josef Šela, kterého v březnu 2013 detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) za rozsáhlých bezpečnostních opatření zadrželi kvůli přechovávání chemikálií a dalších nebezpečných látek pro výrobu výbušnin, odešel v pátek od Okresního soudu v Jablonci nad Nisou bez trestu. Případ má podle soudu řešit báňský úřad pouze jako možný přestupek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Policista odešel od soudu bez trestu.

Článek

Státní zástupce, který pro obžalovaného požadoval podmínku a zákaz činnosti v ozbrojených složkách, podal proti rozhodnutí stížnost. Za nedovolené ozbrojování hrozilo muži pět let. „Nejsou naplněny všechny skutkové podstaty přečinu nedovolené ozbrojování. Nepodařilo se prokázat úmysl použít tyto zbraně jako hromadně účinné a ohrozit životy a zdraví lidí případně majetek,“ vysvětlila jablonecká soudkyně Alena Štěpánová.

„Jiným orgánem by chování obžalovaného mohlo být posuzováno jako přestupek, jelikož neměl žádné zvláštní povolení od báňského úřadu ohledně manipulace s takovými komponenty, které byly nalezeny při domovní prohlídce,“ dodala při odůvodnění rozhodnutí.

Policista, který je postaven mimo službu, obvinění odmítá. Tvrdil, že žádný trestný čin nespáchal. Po vynesení verdiktu odešel bez jediného slova ze soudní síně. Jeho obhájce Štěpán Mašek pouze stručně vyjádřil spokojenost s rozhodnutím soudu. „Soud rozhodl v souladu s naším návrhem,“ sdělil Mašek.

Měl chtít hromadnou zbraň

Výbušniny měl policista jako koníčka. Při domovní prohlídce našla inspekce u muže návody k výrobě výbušnin, osm znehodnocených granátů a 23 nefunkčních rozbušek, z nichž se podle obžaloby některé podařilo zprovoznit. Inspekce v počítači policisty nalezla video, na kterém v lese něco odpaluje. Soudní znalec se domníval, že se jednalo o výbuch obranného granátu F-1 naplněného výbušnou směsí. „Posudek obhajoby tvrdil, že výbuch nemohl mít takové účinky. Mohlo se jednat o zábavní pyrotechniku,“ uvedla soudkyně.

Státní zástupce Martin Tvrdík je přesvědčen, že se policista pokoušel vyrábět hromadně účinné zbraně. „Skladoval chemikálie, které měly vlastnosti takové, že by se z nich dala vyrobit zbraň hromadně účinná,“ uvedl Tvrdík a upřesnil, že u obžalovaného se hotová zbraň nenašla a ani v obžalobě nestálo, že by ji chtěl použít.

Přesto podle Tvrdíka obžalovaný chtěl funkční výbušný systém vyrobit. Policista měl údajně pracovat na vytvoření desetikilogramové výbušniny, která by měla ničivé účinky jako průmyslová výbušnina používaná při demolici budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám