Hlavní obsah

Policista nečinně přihlížel bití zadrženého, dostal podmínku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok dostal u Krajského soudu v Ostravě novojičínský policista Jaroslav Šeda. Jde už o několikátý trest nad tímto policistou, tentokrát je ale verdikt již pravomocný. Soud Šedu nakonec uznal vinným ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, a tak bude poručík muset od policie odejít.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Policista Jaroslav Šeda, který dostal podmíněný trest.

Článek

Soud dospěl k závěru, že Šeda před třemi roky nečinně přihlížel tomu, jak jeho kolega Zbyněk Bulawa při výslechu bije zadrženého muže. Bulawa již dříve dostal patnáctiměsíční podmíněný trest a zákaz práce u policie na tři roky. Podle soudu násilím nutil číšníka klimkovických lázní k přiznání, že ukradl fotoaparát jednoho z hostů. To, že by číšník fotoaparát ukradl, se nakonec nepotvrdilo.

Projednávání role poručíka Šedy, který proti chování kolegy nijak nezasáhl, ale soudům zabralo delší dobu. "Naposledy vyměřil Okresní soud v Novém Jičíně obžalovanému Šedovi podmíněný trest za neúmyslný trestný čin. Já jsem se ale odvolal, protože jeho jednání považuji za úmyslné. Krajský soud mému odvolání vyhověl a předchozí rozsudek zrušil,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Potvrdil také, že policista nyní musí od policie odejít, stejně jako musel jeho kolega Bulawa. "Podle služebního zákona musí policista odsouzený pro úmyslný trestný čin být od policie propuštěn, zatímco u nedbalostního trestného činu záleží na úvaze jeho nadřízeného,“ vysvětlil Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám