Hlavní obsah

Policista na CzechTeku se maskoval číslem kolegy

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Vyšetřovatelé zákroku na loňském CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku odhalili další exces policie. Podle plzeňské státní zástupkyně Antonie Zelené měl jeden ze zakročujících policistů na uniformě identifikační číslo, které ve skutečnosti patřilo jinému policistovi. Případ je o to závažnější, že strážce zákona použil cizí číslo záměrně. Jeho kolega o tom vůbec neměl tušení.

Článek

Inspekce ministra vnitra navrhla státnímu zástupci, aby policistu obvinil z trestného činu porušování cizích práv. "Státní zástupkyně, která případ dozoruje, dospěla k závěru, že tímto jednáním nebyla naplněna skutková podstata trestného činu a postoupila to ke kázeňskému vyřízení nadřízenému provinilého policisty," řekla ve středu Právu Zelená.

Není splněna základní podmínka trestního stíhání

Podle ní nebyla pro trestní stíhání splněna jedna z podmínek, kterou je závažný následek takového jednání. Jiná situace by podle Zelené nastala, kdyby dotyčný policista při zákroku například někoho zranil a snažil se vyvinit tím, že na místě nebyl.

Jde o policistu, který je zařazen u pořádkového pohotovostního odboru Městské policejního ředitelství v Brně. "Spisový materiál došel z Plzně v úterý. Předal jsem ho vedoucímu analyticko - právní skupiny, který dostal za úkol jej prostudovat a navrhnout řediteli další postup," řekl Právu náměstek brněnského policejního ředitele Radko Bébar.

Policistovi hrozí snížení hodnosti

Jak dále uvedl, provinilý policista může počítat z nejpřísnějším trestem, který je možné v rámci kázeňského řízení uložit. "V úvahu připadá snížení hodnosti o jeden stupeň na jeden rok," upřesnil Bébar.

Na dotaz, jak policista své jednání vysvětlil, Bébar odpověděl vyhýbavě. "Pro nás je jeho vysvětlení nepřijatelné. Rozhodně by takto policista vystupovat neměl. Bylo to vědomé jednání, kterým sledoval určitý cíl," reagoval Bébar. Verzi o tom, že se tím chtěl chránit v případě následného vyšetřování zákroku, Bébar nechtěl potvrdit. "To nebudu potvrzovat ani vyvracet," dodal. Brněnský policejní ředitel, který je v současné době na dovolené, má na rozhodnutí šedesát dnů. "Policista zůstane i nadále ve službě," uzavřel Bébar.

Reklama

Související témata:

Související články

Technař obvinil u soudu policii z brutality

Proč se zmínka o bití neobjevila v protokolech, nedokázal obžalovaný logicky vysvětlit Oběť policejní brutality ze sebe dělal v úterý před Okresním soudem...

Výběr článků

Načítám