Hlavní obsah

Policista, který měl byt přeplněný chemickými látkami, zatím nebyl obviněn

Právo, Novinky, ok, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zatím neobvinila policistu z obvodního oddělení v Tanvaldu, který doma ve Velkých Hamrech přechovával velké množství látek určených k výrobě výbušnin. Během středy bude opět vyslechnut.

Inspekce zadržela policistu, který měl v bytě chemické látkyVideo: Generální inspekce bezpečnostních sborů

 
Článek

Vyšetřovatelé také musejí počkat na odborné znalecké posudky. Jejich výsledky mohou znát za několik dnů, ale také až za měsíc. Proto je možné, že zadržený Josef Š. bude během čtvrtka propuštěn na svobodu, neboť uplyne lhůta předběžného zadržení. Inspekce ho prověřuje pro trestný čin obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

GIBS již před akcí s názvem Dynamit disponovala informacemi, že policista může ohrozit lidské životy, a proto před zásahem přijala přísné bezpečnostní opatření.

„Získané informace byly natolik závažné, že nebylo možné podcenit hrozící reálné nebezpečí, a proto byla vyžádána součinnost složek Integrovaného záchranného systému při evakuaci obyvatel,“ informovala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

V panelovém domě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté výbušniny, evakuovali 30 lidí.Video: Právo

V bytě policista ukrýval velké množství chemických látek určených pro výrobu výbušnin. O jaké látky přesně jde, zatím není známo. Již v úterý se ale objevila informace, že přechovával také silně výbušný pentrit, který by dokázal zničit celý dům.

Hasiči a policisté z domu evakuovali 30 osob, na místě zasahoval pyrotechnik, který byt prohlédl a zajistil nebezpečné látky. „Bylo mimo jiné zajištěno značné množství různých druhů chemikálií, které by mohly být způsobilé k výrobě výbušnin, součástky, z nichž by mohlo být možné vyrobit hromadně účinné zbraně a výpočetní techniku,“ vysvětlila mluvčí GIBS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám