Hlavní obsah

Policista chtěl prodat nosorožčí roh, hrozí mu vězení

Právo, Radim Vaculík

Byl jedním z těch, kdo měli na starosti bezpečnost a dodržování zákonů v pražské vietnamské tržnici Sapa. Jenže tento policista z krajského ředitelství se údajně rozhodl pro nezákonný přivýdělek. Svého českého kamaráda přesvědčil, aby prodal nosorožčí roh v odhadované hodnotě půldruhého milionu korun, přestože k tomu neměl oficiální povolení ministerstva životního prostředí.

Foto: www.naturfoto.cz

Nosorožec tuponosý

Článek

Nosorožec tuponosý, jehož roh se dvojice Čechů snažila přes dalšího prostředníka původem z Číny zpeněžit, patří mezi nejohroženější druhy chráněných zvířat a hrozí mu vyhubení. Tudíž nakládání s ním i s částmi jeho těla podléhá mezinárodní úmluvě (CITES) i nařízení Evropské komise.

Toho si musel být policista vědom, přesto přes známého z Číny, který měl kontakty na obchodníky ve zmíněné tržnici Sapa, nabízel bez povolení, a tedy nezákonně, mezi roky 2014 a 2015 horní část předního rohu tohoto vzácného zvířete.

Nenabídli mu dost

Nyní mu hrozí za trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami šest měsíců až pět let vězení, stejně jako majiteli rohu i čínskému prostředníkovi. Státní zástupce už poslal případ s obžalobou k obvodnímu soudu loni v říjnu, jednání mělo začít v úterý, ale bylo nakonec odročeno na březen.

„Pro realizaci prodeje obžalovaní vyhotovili fotografie rohu a poskytovali další informace jako údaje o jeho hmotnosti a rozměrech,“ sdělil Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Roh podle něj dosahoval hmotnosti 1,998 kg. „Pro neuspokojivé cenové nabídky prodej rohu nakonec realizován nebyl,“ řekl Cimbala.

Úřady v Hongkongu zabavily desítky kilogramů nosorožčích rohů

Svět

Doplnil, že hodnota rohu by na nelegálním trhu převyšovala částku 1,5 milionu korun. Prášek z rozdrceného nosorožčího rohu je využíván jako domnělé léčivo či afrodisiakum například v čínské medicíně, vyrábí se z něj také rukojeti nožů anebo dýk.

I vzhledem k zákazu lovu nosorožců je tedy na černém trhu velmi žádaným artiklem, stejně jako například slonovina či části tygřích těl, vesměs opět v Číně, Vietnamu i jiných asijských zemích.

Například kilogram slonoviny stál před několika lety na nelegálním trhu 40 až 50 tisíc korun, výtažky, vývary či bujony z tygra se prodávaly za 500 až 2000 korun za jediný gram, kosti této rovněž chráněné kočkovité šelmy za zhruba 45 tisíc korun za kilogram.

Z nedávné doby je známý případ z Česka, který odhalili celníci. Týkal se chovatele kočkovitých šelem Ludvíka Berouska, příbuzného se známou cirkusovou rodinou. Ten dostal loni v červnu nepravomocně dvouletou podmínku za to, že nechal usmrtit, vesměs zastřelit zdravé tygry, jejich těla pak další obžalovaný český občan preparoval a vietnamský obchodník poté prodával výtažky z nich v rámci komunity svých krajanů. Preparátor Miloš Hrozínek si dokonce vyslechl tříletý nepodmíněný trest.

Kriminalista chtěl podle inspekce prodat roh nosorožce tuponosého

Krimi

„Odposlechy i nálezy znalců dokazují, že vše probíhalo plánovitě. Chovatel Berousek nechával tygry usmrtit nikoli proto, že byli nemocní nebo zranění, ale plánovaně je nechával zabít. V jednom případě došlo k zastřelení tygra, který byl podle výsledků později provedené pitvy jinak zdravý a v dobré kondici,“ uvedl k tomu u soudu státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám