Hlavní obsah

Policista čelil obvinění z napadení studenta, soud ho očistil

Právo, Petr Kozelka

Možná jednu z nejtěžších etap svého života má za sebou čtyřicetiletý policista z Vysočiny. Generální inspekce bezpečnostních sborů jej obvinila z napadení studenta při policejním večírku a následovalo několik měsíců soudních tahanic, na jejichž konci byl však policista očištěn. Definitivní tečku za případem napsal v úterý brněnský krajský soud, který muži přiznal odškodné ve výši 170 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo před pěti lety při policejním večírku na Jihlavsku. Policista tam měl nevybíravě zmlátit a zranit studenta.

Případ se dostal až před soud, který nakonec policistu obžaloby zprostil. Muž se ale nespokojil jen s osvobozujícím verdiktem a po státu požadoval odškodné. Ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo jen 30 tisíc korun, přestože muž požadoval 220 tisíc korun.

Policista upozornil, že trestní stíhání pro něj znamenalo devastační zásah do osobního i pracovního života. „Pracoval v té době jako vrchní inspektor, žil na malém městě. Celý případ byl vnímán jinak i proto, že poškozeného měl napadnout právě policista. Byl vystaven urážkám a posměškům v práci i ve svém okolí,“ rekapitulovala případ soudkyně krajského soudu Ivana Tomková.

Peníze za poškození dobrého jména

Muž v žalobě peníze požadoval za poškození dobrého jména, zdraví, za zásah do rodinného života a do obvyklého způsobu života. Okresní soud v Jihlavě muži nakonec přiznal 170 tisíc korun, státu se ale taková částka zdála přemrštěná, a proto se odvolal ke Krajskému soudu v Brně.

„Nelze nám klást k tíži to, že případ byl medializovaný. Částka je nepřiměřená, za podobné případy v Praze se odškodné pohybovalo okolo 30 tisíc korun,“ argumentovalo ministerstvo s tím, že muž po celou dobu vyšetřování nepřestal sloužit jako policista, takže 30 tisíc mu musí stačit.

Odvolací soud ale na takové argumenty neslyšel. „Z hlediska jeho práce se jednalo o velmi negativní zásah. Z provedených důkazů plyne, že přiznané zadostiučinění je zcela přiměřené a odpovídající,“ uzavřela soudkyně Tomková.

Reklama

Výběr článků

Načítám