Hlavní obsah

Policie zveřejnila unikátní záběry výbuchu plynu v centru Prahy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Pražští policisté zjistili, odkud unikal plyn, který způsobil výbuch v Divadelní ulici minulé pondělí, při kterém se zranilo 43 lidí. Plyn unikal z potrubí v zemi pod chodníkem. K místu se ale zatím nemohou dostat, protože na chodníku jsou vzpěry, které poškozený dům drží.

Záznam výbuchu v Divadelní uliciVideo: Policie ČR

 
Článek

O vývoji v případu informoval mluvčí policie Jan Daněk. „Místem úniku plynu bylo potrubí ležící v zemi ještě několik metrů před domem. K tomuto závěru kriminalisté došli na základě provedené tlakové zkoušky plynového potrubí,“ řekl Daněk.

Místo úniku se nachází pod chodníkem přímo v Divadelní ulici. Vyšetřovatelé ale musejí vyčkat, dokud nebudou odstraněny vzpěry, které poškozený dům podpírají. Následně budou moci pokračovat ve vyšetřování.

„Kriminalisté touto cestou opětovně žádají, aby se ten, kdo tak ještě neučinil, dostavil nahlásit vzniklé škody v souvislosti s tímto výbuchem,“ doplnil Daněk.

Plynárny budou kontrolovat potrubí

"Vyšetřování není dosud ukončeno. Do té doby nelze specifikovat příčinu výbuchu, zda je to v důsledku působení nešťastné náhody, nebo jiných vlivů," řekl ČTK mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Podle něj je nutné nejprve zkontrolovat potrubí, které je pod zemí.

Výbuch plynu nastal v pondělí 29. dubna před desátou hodinou dopoledne. Vážně poškodil dům číslo pět, kde se propadly dva stropy a stěna se posunula o pět centimetrů. Na místě zasahovaly desítky záchranářů a policejní psovodi. Nad městem také létal vrtulník.

Podle statika ale demolice nehrozí. Poškozeny byly také okolní domy, které měly rozbité dveře a okna. Zranilo se celkem 43 lidí, převážně lehce. Měli většinou odřeniny a řezné rány od skla nebo poškozený sluch. Vážně se zranil jeden muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám