Hlavní obsah

Policie zatkla lobbistu Rittiga a obvinila ho z praní špinavých peněz

Právo, Novinky, rav, jt
Praha
Aktualizováno

Detektivové z protikorupčního (ÚOKFK) i protimafiánského (ÚOOZ) útvaru v rámci společné akce zadrželi ve čtvrtek v Praze lobbistu a podnikatele Ivo Rittiga. Přišli si pro něj hned brzy po ránu přímo do jeho domu. Lobbista byl následně obviněn z praní špinavých peněz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

Zatčení, na které jako první upozornila MF Dnes, podle informací Práva souvisí s kauzou pražského dopravního podniku, a zřejmě tedy se zakázkou na tisk jízdenek MHD v metropoli.

Zatčeni byli zatím čtyři lidé. Všichni byli obviněni z legalizace výnosu z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová následně informace Práva o zadržení a obvinění celkem čtyř lidí potvrdila.

Podle České televize byl zatčen i Rittigův advokát David Michal ze společnosti MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Server Lidovky.cz uvedl, že dalšími jsou jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť. Podle serveru policie vydala zatykač také na dalšího právníka z MSB Legal Marka Stubleyho.

Státní zástupce rozhodne, zda je bude dál vyšetřovat na svobodě nebo požádá o uvalení vazby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

„Dozorujeme trestní věc, kdy ÚOKFK ve spolupráci s ÚOOZ zahájil trestní stíhání proti čtyřem osobám, které jsou v tuto chvíli zadržené. Trestný čin, pro který jim bylo sděleno obvinění, je legalizace výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz),“ řekla ve čtvrtek Právu Bradáčová. Doplnila, že se zadržení dotyčných týká delší dobu prověřované kauzy pražského dopravního podniku.

Upřesnila také, že nynější akce přímo nesouvisí s jinou známou kauzou kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), v níž přitom policisté z ÚOOZ společně s olomouckými vrchními žalobci prověřovali od počátku právě i Rittiga, ale dodnes jej neobvinili.

„My (Vrchní státní zastupitelství v Praze) v této kauze nečiníme žádné úkony, nicméně jde o spolupráci obou republikových útvarů, což znamená, že do našeho případu důkazně přispěl i ÚOOZ v rámci věci, kterou prověřuje či vyšetřuje společně s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci (kauzu Nagyová, pozn. redakce),“ podotkla Bradáčová.

Na dotaz Práva pak upřesnila, že „Útvar pro odhalování organizovaného zločinu objevil (při prověřování kauzy Nagyová) některé důkazy, které předal protikorupční policii, tudíž se na tom podílí oba útvary“.

„Ono to spolu všechno souvisí a postupně se to odkrývá,“ poznamenal zdroj Práva.

„Je to společná akce ÚOOZ a ÚOKFK v souvislosti s případem kolem dopravního podniku, který dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. K zadržení (Rittiga) došlo tady v Praze, policisté pro něj byli přímo doma – prostě si pro něj přišli,“ řekl Právu zdroj z bezpečnostních složek.

O vazbě nechce Bradáčová spekulovat

Zda všechny čtyři obviněné budou chtít žalobci a policisté poslat do vazby, zatím Bradáčová nechtěla předjímat.

Na otázku Práva ale odmítla, že by mezi nimi byl další z podezřelých z kauzy kolem Jany Nečasové a rovněž vlivný lobbista Roman Janoušek.

„Osoba tohoto jména není mezi zadrženými,“ uvedla Bradáčová a na dotaz, zda po něm třeba polici v tuto chvíli nepátrá, odpověděla jednoznačně: „Ne.“

Kvůli jízdenkám už obvinění padla

O spojení Ivo Rittiga s kauzou předražených jízdenek se spekulovalo již v minulosti. Firmy napojené na lobbistu měly mít 17haléřovou provizi z každého prodaného lístku.

Policie už v minulém roce v souvislosti s kauzou jízdenek a realizací elektronické jízdenky obvinila několik lidí. Mezi obviněnými byl podle České televize i bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, předseda představenstva tiskárny Neograph Jan Janků, obchodní partner kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga Peter Kmeť a bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Ivo Štika.

Obvinění se měli dopustit pletich ve veřejné soutěži či sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, uvedl tehdy dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám