Hlavní obsah

Policie zatím našla jen vezeňské oděvy uprchlíků

PLZEŇ

První noc po dlouhé době strávili dva vězňové Rostislav Roztočil a Roman Čabrada na svobodě. Policistům se dva v úterý dopoledne uprchlé vězně zatím nepodařilo najít. Ve středu po jedenácté hodině objevili policisté v blízkém okolí plzeňské věznice Bory vězeňské oděvy uprchlíků.

Článek

Policisté místo nálezu v Borském parku důkladně prohledali. Postupovali s co možná největší důkladností. "Jednalo se o dvoje kalhoty, dvě bundy, jedny pracovní boty a prázdnou brašnu," vyjmenoval nalezené věci Jiří Soukup z plzeňské policie. Nyní se policisté s psovody přesunuli do nedaleké chatové oblasti. Prohledávat budou i další blíže neupřesněné lokality, kdy by se uprchlíci mohli skrývat.

"Policisté rovněž prověřují všechny okolnosti, které napomohly útěku, provádí šetření ve věznici, zkoumají plnění povinností odpovědných pracovníků vězeňské služby," doplnil Soukup. Na celém území České republiky platí zvýšená bezpečnostní opatření, policisté kontrolují automobily. Zvýšená pohotovost je i na hraničních přechodech. 

"Pátrání po uprchlých vězních bylo do dnešního rána bezvýsledné," řekl ve středu Právu šéf plzeňské policie Jiří Houba. "Prověřovali jsme řadu podnětů od občanů, ale s negativním výsledkem," uvedl Houba s tím, že dnes se policejní vyšetřovatelé zaměří na prověřování okolností útěku. "Zatím ještě není známo, která osoba konkrétně měla Čabradovi a Roztočilovi pomoci v útěku," dodal Houba.

Časový sled událostí

Podle Houby je přesně zjištěn čas, kdy nákladní vůz z vězni na korbě opustil brány věznice. Stalo se tak v 10:35. Podle časového sledu událostí, který ČTK sestavila z informací ministerstva spravedlnosti, policejního prezidia a vězeňské služby, se v 10:30 konalo poslední sčítání vězňů, na kterém měli být Čabrada a Roztočil přítomni. Spolupachatel jejich útěku měl tak pouze několik minut na zabalení trestanců do palety a její naložení do vozu. Nákladní automobil totiž musel ještě dojet k bráně.

Zjištění, že dva vězni v pracovní skupině chybí, přišlo ve 13:30, krátce na to následovalo sčítání, které podezření o útěku potvrdilo. Ve 14:12 je o útěku informováno obvodní oddělení policie. Dvě minuty na to již s informací pracuje Městské ředitelství Policie ČR v Plzni. Podrobný popis zběhlých vrahů dostala policie až v 15:05, tedy hodinu poté, co již byli v terénu informováni všichni policisté v republice.

Hlídky jsou informovány v 15:15. Šest minut před půl čtvrtou odpoledne je do pátrací akce zapojen vrtulník. Média se o události dozvídají po šestnácté hodině. K dispozici je však jen fotografie Čabrady. Roztočilův portrét byl k dispozici až před osmou hodinou večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám