Hlavní obsah

Policie zadržela zastupitele za ČSSD, podezřívá ho z výroby pervitinu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Stáňa Seďová, Jiří Ovčáček

Pražská policie v úterý zadržela zastupitele Prahy 9 Petra Müllera z ČSSD, jehož spolu s dalšími 11 lidmi podezírá z nedovolené výroby a držení drog. Zadržený mimo jiné zasedal v bezpečnostní komisi.

Článek

Policisté ho zatkli přímo v jeho bytě, kde našli i varnu pervitinu. Müller měl vyrobit až 750 dávek tvrdé drogy. Celkově si gang odhadem přišel na 1,5 miliónů korun.

„V rámci akce jsme zadrželi celkem 18 osob ve věku od 23 do 66 let. Z tohoto počtu bylo 12 hlavními členy skupiny, ostatních šest si do bytů přišli nakoupit drogu. Mohu potvrdit, že jsme v rámci akce zadrželi i komunálního politika, o čemž jsme informovali příslušného starostu,“ komentoval případ pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Postup policejních orgánů Právu v úterý těsně před zasedáním zastupitelstva Prahy 9 potvrdil i místostarosta Adam Vážanský (ODS). „V pondělí pana starostu policie informovala, že byl jeden ze zastupitelů zadržen a nezúčastní se tedy úterního zastupitelstva. Ale nic víc k tomu neřekli,“ sdělil Vážanský.

Na to jsme poukazovali od počátku. Kolegové proto s lidmi typu pana Müllera nechtěli být na kandidátce
bývalý šéf ČSSD v Praze 9 - Kbelích

Zbytek vedení Prahy 9 se informaci dozvěděl až při zasedání.

Deset lidí bylo zadrženo v Praze, další dva ve Středočeském kraji. Následně byli obviněni z výroby a manipulace s omamnými a psychotropními látkami, hrozí jim až desetileté vězení.

Kromě drogových prohřešků se skupina zpovídá také z krádeže dodávek, a to nejméně v šesti případech. „Mezi zadrženými byla také osoba působící jako komunální politik,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Doplnil, že z dvanácti zadržených jich osm skončilo v cele předběžného zadržení.

Podle dostupných informací byl starosta deváté městské části Jan Jarolím (ODS) kontaktován krajským policejním ředitelstvím s tím, aby nepočítal, že se radní dostaví na úterní jednání zastupitelstva.

Již dříve na něj upozorňovali kolegové

Müller, který figuruje v drogové kauze, byl i předmětem vnitrostranických sporů v ČSSD na Praze 9. Na jeho podivné počínání už loni upozorňovala skupina nespokojených členů sociální demokracie, která i na protest proti Müllerovi odstoupila z kandidátky pro komunální volby.

„Na to jsme poukazovali od počátku. Kolegové proto s lidmi typu pana Müllera nechtěli být na kandidátce,“ komentoval v úterý na dotaz Práva drogovou aféru bývalý šéf ČSSD v Praze 9 - Kbelích Jan Štrof.

Právě kvůli kritice dění v soc. dem. v pražské deváté městské části byl Štrof v loni v prosinci vyloučen ze strany. „Byl jsem vyloučen za vyjadřování svých názorů,“ řekl tehdy Štrof Právu. Návrh na vyloučení předložilo vedení soc. dem. v Praze 9.

Na pražské krajské konferenci ČSSD bylo toto vyloučení o jeden hlas potvrzeno. Štrof se rozhodl bránit, kauzu bude řešit stranická ústřední kontrolní komise.

Štrof prý Müllera přivedl do ČSSD

Štrofovo vyjádření vyvolalo další vnitrostranické pnutí. Místopředseda ČSSD na Praze 9 Ondřej Miffek sdělil Právu, že Müllera přivedl do řad oranžových právě Štrof. „Oni byli dlouhou dobu spojenci,“ uvedl Miffek. Štrofovo tvrzení, že nespokojenci poukazovali na Müllera už v minulosti, odmítl.

„Začal s tím účelově až teď,“ sdělil Miffek.

„To jsou úplné nesmysly,“ reagoval Štrof. Jako argument uvedl, že Müller je členem soc. dem. na Proseku, nikoliv ve Kbelích. Dodal, že o nespokojenosti s Müllerem existují i zápisy ze stranických schůzí. „Trvám na tom,“ dodal Štrof s tím, že se naopak Miffek účelově snaží odvádět pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám