Hlavní obsah

Policie zadržela údajné členy ruskojazyčné mafie

Praha
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi minulý měsíc v Praze čtyři muže napojené na ruskojazyčný organizovaný zločin. Byl mezi nimi i takzvaný "vor v zakoně" - jedenačtyřicetiletý Armén, který se v Česku pokoušel urovnat spory mezi jednotlivými rusky mluvícími gangy. Novinářům to v úterý řekl šéf útvaru Robert Šlachta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Právě "vor v zakoně", jeden z šéfů mafií ze zemí bývalého Sovětského svazu, stojí podle policie za nájemnou vraždou řidiče společnosti Sazka z listopadu 2007 a za pokusem o vraždu arménského podnikatele na Václavském náměstí. Obě vraždy si údajně objednal Armén, jejich vykonavatel se však v obou případech spletl v osobě oběti.

Všichni čtyři muži jsou nyní ve vazbě. Jejich předákovi hrozí podle policistů za účast na vraždě až výjimečný trest, jeho třem údajným komplicům pak 12 až 15 let vězení.

Podnikatele těžce zranili nožem 13. listopadu 2007 po předchozí hádce muži, kteří poté z místa činu odjeli. Jen o pár dní později, 27. listopadu, zabil útočník několika výstřely z pistole řidiče luxusního vozu Bentley, který občas vozil i ředitele společnosti Sazka Aleše Hušáka. Řidiči se podle médií stalo osudným to, že podobný vůz vlastnil i podnikatel, jehož chtěl útočník zavraždit.

Ruský výraz "vor v zakoně" znamená zloděj podle práva, v kriminálním prostředí jde o jakousi nejvyšší autoritu, která mimo jiné řeší vzniklé spory. Tradice těchto "kmotrů" sahá až do 30. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám