Hlavní obsah

Policie zadržela soudce, který pustil na svobodu exsenátora Nováka

Právo, Novinky, ok, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie ve středu zadržela chomutovského soudce Ivana Nováka kvůli případům podmínečných propuštění vězňů, uvedl server Aktuálně.cz. Tento soudce například pustil z vězení také svého jmenovce, severočeského podnikatele a někdejšího senátora za ODS Alexandra Nováka.

Foto: repro ČT

Soudce chomutovského okresního soudu Ivan Novák

Článek

Informaci o zadržení Novinkám potvrdila ve středu mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

„Mohu potvrdit zadržení soudce, které jsme sami iniciovali. Na základě naší kontrolní činnosti jsme dospěli k závěrům, které nás vedly k podání oznámení na neznámého pachatele. Byl tam případ propuštěného exsenátora Alexandra Nováka, na základě kterého jsme dělali kontrolu a prověřovali jsme celou agendu podmíněného propuštění,“ řekla Novinkám Trejbalová s tím, že další informace poskytovat krajský soud nebude.

„Ve středu ráno byly zadrženy dvě osoby v souvislosti s úplatným ovlivňováním kauz v trestním řízení. Jedna z těchto osob je soudce působící na chomutovském soudu na trestním úseku, druhá osoba je advokát,“ řekl Novinkám dozorující státní zástupce Radim Dragoun. Více podrobností žalobce sdělit nechtěl s odkazem na ještě nevyslechnuté svědky.

Podle něj byl soudce obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku a advokát z podplácení a ze zneužití pravomoci úřední osoby formou účastenství. Novákovi tak nyní v případě soudní dohry hrozí za korupci tři roky až deset let vězení, Douchovi jeden rok až šest let.

Podle informací Práva je zadrženým advokátem někdejší elitní detektiv Josef Doucha, který v době své policejní praxe mimo jiné vyřešil kauzu tzv. Orlických vrahů. Spolu s Novákem jsou od rána v režimu zadržení, nicméně nejpozději do 48 hodin by se nejspíš mohli dostat na svobodu. Podle zjištění redakce totiž zatím policisté se žalobcem o navržení vazby pro Nováka s Douchou příliš neuvažují.

Prohlídka u advokáta

O Douchově zatčení mimo jiné svědčí skutečnost, že už v jeho kanceláři policie dělala během středečního dopoledne domovní prohlídku, což Právu potvrdila mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková.

Zástupce této stavovské organizace totiž vždy musí být jako nezaujatá osoba přítomen prohlídkám kanceláře či domu zadrženého, podezřelého anebo již obviněného advokáta.

„Máme nahlášenou na dnešní den domovní prohlídku, která už u něj (u Douchy) proběhla. Nepovolili jsme policii vydat některé listiny, protože jsou kryty povinností mlčenlivosti advokáta. Ty budou uloženy u nás na ČAK,“ řekla ve středu odpoledne Právu Chaloupková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokát Josef Doucha

Pokud se podle ní policie a státní zastupitelství budou chtít s těmito dokumenty seznámit, budou muset požádat příslušný soud, aby souhlas zástupců ČAK s jejich vydáním nahradil.

Podle zjištění redakce z důvěryhodného zdroje souvisí Douchovo zadržení skutečně s kauzou soudce Nováka.

Kvůli propuštění exsenátora má problém i žalobce

Bývalý senátor Novák si ze čtyřletého trestu za přijetí úplatku odpykal dva roky a jeden měsíc. Kvůli jeho podmínečnému propuštění čelí kárnému řízení státní zástupce Ladislav Kosán. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mu vyčítá, že se proti propuštění nepostavil.

Politik dostal nejdříve dvouletou podmínku, krajský soud mu pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pětimiliónovou pokutu. Chomutovský soudce Novák loni v květnu Nováka po dvou letech pustil na svobodu. Za někdejšího senátora se při podmínečném propuštění zaručil motorkářský spolek Gryphons, což Bradáčová označila za absurdní.

Bývalý senátor Novák skončil ve vězení poté, co město Chomutov pod jeho vedením prodalo akcie ve firmách Severočeská energetika a Severočeská plynárenská společnost za více než 317 miliónů korun německé firmě VNG Leipzig. Němci za zprostředkování poslali přes 40 miliónů korun, které skončily na rakouském účtu Novákových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám