Hlavní obsah

Žádný gang zlodějů u Prahy zřejmě nebyl, policie teď zadržela dva Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kriminalisté zadrželi v Praze dva Ukrajince, kteří jsou spolu s dalším krajanem podezřelí z vloupání do rodinných domů. V uplynulých měsících především středočeská policie řešila stovky takových případů, ale dopadnout pachatele se příliš nedařilo. Policie pracovala s verzí gangu zlodějů, to se ale zatím nepotvrdilo a jde zřejmě o jednotlivé případy.

Podezřelí z vloupání do domů u PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Za jeden z největších úspěchů teď považují policisté zadržení dvojice cizinců, třetí muž je už ve vazbě. Muži mají podle policejního vyšetřování na svědomí vloupání do 11 domů, ale policie nevylučuje, že se vloupali i do dalších. Domy měla trojice vykrádat v oblasti středních Čech, zejména v Říčanech, na Pardubicku i na Vysočině.

„Zadržené osoby se tady pohybovaly legálně několik let, legálně pracovaly většinou ve stavebnictví,“ uvedl policista v utajení, který patří do skupiny pátrající po pachatelích vloupání. Byli zadržení v Praze, kde policie nyní prohledává místa, kde se zdržovali.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policista informoval o vloupáních u Prahy

Podle kriminalistů má drtivá většina vloupání stejné znaky. Pachatelé do domů vnikají poničenými dveřmi, francouzskými či klasickými okny. „Obvykle berou šperky, peníze, elektroniku případně parfémy,“ dodával náměstek ředitele středočeské policie Jan Krejčí. Cizinci byli obvinění a jsou ve vazbě, hrozí jim 2 až 8 let vězení.

Podle ředitele středočeské policie Václava Kučery se po jednotlivých případech postupně daří objasňovat i další činy. „Máme 71 podezřelých osob z vloupání do rodinných domů, bylo by naivní si myslet, že každý má na svědomí jen jedno vloupání, ale problémy jsou s dokazováním,“ uvedl Kučera bez dalších podrobností.

„Mnohdy nemůžeme uvolnit informace o průběhu vyšetřování tak, jak by si veřejnost představovala. Nemůžeme to udělat, abychom nenarušili průběh vyšetřování,“ dodal Kučera. Policie však uvedla, že se neprokázalo, že by měl tak velké množství vloupání, jaká lidé nahlásili, na svědomí nějaký organizovaný gang. Od letošního ledna do dubna eviduje středočeská policie 1088 vloupání, což je o 196 skutků více než ve stejném období loňského roku.

Vyšetřují od září

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat od loňského září především na jižním okraji metropole, který zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ. Policisté nejdříve oznámili, že vykradačský gang může mít na svědomí přes 120 případů se škodou 28 milionů korun. Později upřesnili, že s vyšetřovanou sérií souvisí zhruba polovina. Nebylo však jasné, kolik z nich má na svědomí nějaký organizovaný gang a kolik jiní zloději.

V dubnu pak policie informovala, že kriminalisté dle dosavadního vyšetřování přišli na to, že případy spolu nesouvisejí. „Podle dosavadního šetření nebyly zadokumentovány žádné skutečnosti o procesní spojitosti případů, proto nelze již o jakékoliv sérii hovořit,“ sdělila tehdy mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Středočeský gang zlodějů neexistuje, tvrdí policie. O podezřelých z února ale mlčí

Krimi

Na konci dubna pak policie ve své zprávě uvedla, že od počátku roku 2020 ve Středočeském kraji objasnila 45 případů vloupání do rodinných domů, přičemž k 35 z nich došlo v roce 2019. „Pachateli byli v převážné většině občané ČR, zastoupeni jsou i cizinci, a to z Polska, Ukrajiny a Moldávie,“ uvedla Suchánková.

Šlo však o počty v celém kraji, ne pouze na jihovýchodě, kde k vloupáním docházelo nejčastěji. Jeden z objasněných případů se stal v Černošicích v dubnu.

Policie zadržela několik lidí podezřelých z vloupání v okolí Prahy

Krimi

Starostové obcí byli na začátku roku znepokojení, Jesenice se obrátila se žádostí o pomoc na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V otevřeném dopise ho požádala o zvýšení počtu policistů v regionu kolem Prahy. K výzvě se připojilo pět desítek starostů, lidé také podepisovali petici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám