Hlavní obsah

Policie vyšetřuje poničenou výstavu stoletých u Národního divadla

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vandalský útok na výstavu fotografií Narozeni 1918 - Tváře století, kterou v noci na 1. ledna na piazzettě Národního divadla poničila parta téměř třiceti mladíků kryjících si tváře kapucemi, policie vyšetřuje s podezřením na trestný čin poškození cizí věci. Škoda je vyčíslená na minimálně sedmdesát tisíc korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po poničených fotografiích zbyly na výstavě jen prázdné rámy.

Článek

„Přijali jsme oznámení ve věci poškození šesti velkoplošných fotografií a věc šetří oddělení v Bartolomějské ulici,“ sdělil Právu mluvčí policie Jan Daněk.

Pořadatel výstavy Pavel Chalupa Právu ukázal opravené panely. „Na jednom z nich je třeba Zdeněk Koníček, narozený 7. října 1918 v Bugojnu v Bosně a Hercegovině. Zakladatel Pražského kvarteta, který v exilu založil Kanada kvartet. Po roce 2004 se vrátil do vlasti,“ uvedl Chalupa.

Pořadatel se svou aktivitou vrátil po třiceti letech na místo, kde jako kolegy později zvaný „student č. 1“ oznámil jak v dnešním Švandově divadle, tak i na Nové scéně ND, že studenti DAMU vstupují v listopadu 1989 do stávky.

Snímky ukazují i děti narozené 28. října 2018 v Thomayerově nemocnici, což byl kdysi ústav s názvem Masarykovy domovy. V únoru se výstava stěhuje do Mladé Boleslavi a poté do Olomouce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám