Hlavní obsah

Policie viní čtyři Čechy z obchodování s lidmi ve Velké Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie obvinila dva muže a dvě ženy z obchodování s lidmi. Podle kriminalistů vylákali své oběti pod příslibem dobře placené práce do Velké Británie, kde jim však za práci nedávali téměř žádné peníze. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle něj takto obvinění získali zhruba tři miliony korun. Hrozí jim osm až 15 let vězení.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Skupina působila podle vyšetřovatelů v letech 2016 až 2019 a zaměřovala se na sociálně slabé lidi z Karlovarského kraje. Do Velké Británie jich dopravila nejméně šest. Pachatelé jim pak údajně sebrali doklady i telefony a pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí je nutili pracovat v restauracích rychlého občerstvení.

Případ s krycím názvem Kotrba dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni, všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Místo výdělku v cizině otroctví: Policie obvinila trojici z obchodování s lidmi

Krimi

„Ve věci byl pro účelnější a rychlejší vyšetřování před dvěma lety zřízen společný vyšetřovací tým NCOZ s policejními složkami Velké Británie, a to Metropolitní policií v Londýně a policií v Cambridgeshire. Na případu se aktivně podíleli i pracovníci Europolu a Eurojustu,“ uvedl Ibehej.

Doplnil, že ve společném trestním řízení britská policie obvinila celkem šest Čechů z obchodování s lidmi a z moderního otroctví. „Stejným způsobem zlákali na dobře placenou práci krajany z ČR, které pak za použití násilí nutili pracovat v pekárně a restauračních provozovnách, přičemž jim odebírali veškeré vydělané peníze,“ uvedl mluvčí. Vykořisťovaných Čechů bylo údajně nejméně 20. „Těmito případy se budou zabývat soudy ve Velké Británii, v případě odsouzení dotyčným hrozí až trest doživotí,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám