Hlavní obsah

Policie varuje před nigerijskými dopisy

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Policejní prezídium shodou okolností den před středeční střelbou na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 varovalo před elektronickými i klasickými dopisy zasílanými z některých afrických zemí. Cílem těchto dopisů je podvodně vylákat z českých občanů tisíce amerických dolarů.

Foto: Marian Kajzer

3.místo

Článek

Všem, kdo by naletěli lákavým nabídkám na mnohamiliónové zisky, zůstanou jen oči pro pláč, upozorňují kriminalisté. Dopisy chodí z Nigérie, Jihoafrické republiky, Zimbabwe, Sierry Leone, Angoly, Senegalu, Toga a Beninu, výjimečně z Nizozemí a dalších evropských zemí. Říká se jim proto "nigerijské dopisy".

Lákají na odměnu za převod

"Jejich nárůst policie zaznamenala v loňském roce. Jsou zasílány širokému okruhu lidí. Dopisy mají stejnou strukturu. Cizinec prohlašuje, že disponuje finančními prostředky v hotovosti ve výši desítek miliónů amerických dolarů, které se pod smyšlenou legendou snaží převést ze zahraničí na bankovní účet českého klienta. Tomu nabízí za provedení transakce odměnu v průměrné výši 25 % z převáděné částky. Cizincem bývá požadováno přísné utajení prováděné transakce," řekla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Podvodníci zneužívají lidské solidarity

Důvody, o které cizinec z Afriky svou žádost opírá, jsou podle kriminalistů různé. Buď se prohlašuje za pozůstalého po osobě, která zahynula v průběhu občanských nepokojů, nebo se stala obětí regionálního válečného konfliktu.

Vydává se za bankovního úředníka, jenž má možnost přesunout finanční prostředky z bankovního účtu zesnulé osoby, za advokáta, který spravuje dědictví po zemřelé osobě, co nemá v zahraničí žádné příbuzné, či jako státní úředník nesmí vlastnit bankovní účet v zahraničí, a proto se obrací na českého klienta s požadavkem na poskytnutí informací k bankovním účtu k převodu finančních prostředků ze zahraničí do České republiky.

Oběti přicházejí o tisíce dolarů

Podvodník ale hlavně žádá o zaplacení nezanedbatelné finanční částky pohybující se ve výši několika tisíc dolarů, údajně jako úplatek pro osobu, která může na poslední chvíli transakci zhatit.

"Pokud český klient naletí a tuto částku převede do zahraničí, končí veškerá další korespondence," dodává Kosinová. Okradený člověk tak příjde o finanční obnos pohybující se ve výši několika tisíc dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nigerijského konzula zastřelil český důchodce

Střelbu na nigerijské ambasádě v Praze 6 - Střešovicích má podle policie na svědomí 72letý Čech z Mělnicka, který ve středu po 11. hodině zabil v kanceláři...

Výběr článků

Načítám