Hlavní obsah

Policie stíhá tři podvodníky. Brali si úvěry na cizí ztracenou občanku

Právo, Petr Marek

Olomoučtí kriminalisté stíhají trojici lidí, které podezřívají z podvodů při sjednávání úvěrů. Desítkám firem způsobili pachatelé škodu za téměř 230 tisíc korun. Jednatřicetiletému muži a o osm let starší ženě hrozí za podvod a poškozování cizích práv osm let za mřížemi, dvaačtyřicetileté ženě za napomáhání podvodu dvouleté vězení.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž a devětatřicetiletá žena podle policie od počátku dubna do počátku června 2016 podvodně sjednali či chtěli sjednat u různých společnostní úvěry a zápůjčky na různě vysoké částky. Celkem se o to pokusili 67krát.

Třetí obviněná jim pak ve třech případech měla poskytnout byt, když měla společnost poskytující peníze v podmínkách, že bude smlouva uzavřená v místě bydliště žadatele.

„Za tuto pomoc měla inkasovat podíl z neoprávněně získaných finančních prostředků ve výši třetiny vyplacené částky,“ řekla Právu v úterý olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podvodníci podle policie zneužili nalezený občanský průkaz 33letého muže z Olomoucka, kterému byl jednatřicetiletý pachatel nápadně podobný a na popud 39leté ženy se za něj vydával.

Muž doklady zneužil ke sjednávání úvěrů a půjček a žena mu opatřovala potřebné písemnosti a doklady, které fiktivně dokládaly například jeho zaměstnání, příjem nebo bydliště. Když se podařilo peníze získat, rozdělili si je.

Poškodili desítky společností

V případě žádostí o úvěry nebo zápůjčky se jednalo o částky ve výši od 1 000 do 450 tisíc korun. Některé ze žádostí byly zamítnuty — především v případě vysokých částek — v jiných případech to podvodníkům vyšlo.

„Poškodili tak celkem 40 společností poskytujících úvěry nebo zápůjčky a dále tři mobilní operátory, u kterých sjednali několik smluv na nákup mobilních telefonů a poskytování telekomunikačních a elektronických služeb. Ani jeden z podvodníků žádnou z půjček či zboží neuhradil,“ dodala Urbánková.

Majitel ztraceného občanského průkazu, který pachatelé zneužili, neměl s trestnou činností nic společného. Stíháni jsou všichni tři na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám