Hlavní obsah

Policie stíhá bývalého společníka klatovské betonárky, chtěl ji mít pro sebe

Právo, pab

Obviněním tří osob skončilo šetření kriminalistů v klatovské firmě Betonové stavby - Group, která patří mezi největší výrobce a prodejce stavebního materiálu z betonu. Podle informací Práva obvinění souvisí se snahou jednoho z dvojice bývalých společníků Jiřího Z. převést aktiva firmy včetně zaměstnanců na novou společnost ve stejném oboru, kterou měl za tímto účelem nechat založit a přes svého známého ji pak ovládat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu pouze potvrdit, že ve věci policisté zahájili trestní stíhání. Více konkrétní zatím v této fázi vyšetřování být nemohu,“ řekl Právu Pavel Raček z plzeňského krajského státního zastupitelství. Škoda jde do desítek milionů korun.

Česká republika si v žebříčku vnímané korupce výrazně pohoršila, je 44.

Zahraniční

Podle informací Práva je Jiří Z. stíhán za zneužití postavení v obchodním styku a zpronevěry. Spolu s ním jsou obviněni ještě jeho syn Michal Z. a bývalý policista Josef B., kteří mu podle policie pomáhali jeho plán uskutečnit. Škoda jde podle zjištění Práva do desítek milionů korun.

Jiřího Z. odvolala z funkce jednatele valná hromada firmy v roce 2018 poté, co druhému ze společníků odmítl předávat obchodní informace. Zároveň mu Krajský soud v Plzni zakázal za společnost jednat.

Soud tvrdě potrestal Metrostav: Tři roky se nesmí ucházet o veřejné zakázky

Krimi

„Z tohoto důvodu se Jiří Z. rozhodl převést veškeré zaměstnance a majetek společnosti včetně finančních prostředků do nově založené firmy Betonové stavby - Plus, se kterou chtěl dále podnikat. Musel vědět, že odlákáním zaměstnanců, vyvedením majetku a peněz bude znamenat pro společnost Betonové stavby - Group prakticky konec podnikání,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Reklama

Výběr článků

Načítám