Hlavní obsah

Česká republika si v žebříčku vnímané korupce výrazně pohoršila, je 44.

• Aktualizováno

Česká republika si loni výrazně pohoršila v celosvětovém žebříčku vnímané korupce. Propadla se o šest pozic na 44. místo. Jedním z důvodů podle mezinárodní organizace Transparency International (TI), která žebříček sestavuje, jsou kauzy premiéra Andreje Babiše. Ten to odmítá.

Foto: ČTK

Český premiér Andrej Babiš odmítá výsledky šetření.

Článek

Nejlépe hodnocené z celkem 180 zemí byly znovu s 87 body Dánsko a Nový Zéland. Do první desítky se dostaly ještě Finsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Nizozemsko, Německo (80 bodů) a Lucembursko. Na úplném konci žebříčku jsou Somálsko (devět bodů), Jižní Súdán (12), Sýrie (13) Jemen (15) a Venezuela (16). Slovensko skončilo 59.

V rámci 28 zemí Evropské unie, které mají průměrné hodnocení 64 bodů, je Česko 19. Slovensko je v tomto srovnání s 50 body šesté od konce. Ještě hůře je na tom Maďarsko, které je se 44 body v EU spolu s Rumunskem předposlední a celosvětově až 70.

Smír nenastal, premiér trvá na výrocích o zkorumpovanosti TI

Domácí

„České republice skandály z poslední doby týkající se ministerského předsedy a jeho snah získat veřejné prostředky pro jeho firmu skrze dotace EU ukazují na zarážející nedostatek politické integrity,” konstatuje Transparency International v mezinárodní verzi své zprávy. Poznamenává také, že skandály ukazují i na nedostatečnou transparentnost financování politických kampaní.

„To, že Česká republika v žebříčku klesla, je velmi negativní zpráva, varující signál. Ukazuje se, že Česká republika v omezování korupce a prosazování otevřenosti spíš klesá. Bez funkčního státu, kvalitních institucí a důsledné justice špičku dohánět nebudeme," řekl ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Problém vidí v rostoucím vlivu oligarchických struktur v zemi: „V čele státu máme oligarchu přímo, ale samozřejmě jsou tu i další finanční skupiny, které získávají vliv na chod státu a státní správa tomu není schopna čelit. Dotační skandály míří na samotného premiéra, který se ve svých dotačních kauzách topí. To vysílá signál do celého veřejného sektoru, kdy místo toho, aby stát plnil svou funkci, tak hájí zájmy jednoho člověka."

Babiš hodnocení odmítá

Babiš tvrzení TI odmítá. „Myslím, že korupce u nás významně poklesla. Nepamatuji si za éru mého působení v politice, že by ve vládě nebo někde byl nějaký zásadní korupční skandál,” řekl ČTK při pracovní cestě v Izraeli politik, který je v ČR trestně stíhán kvůli kauze Čapí hnízdo.

Česká republika si loni v žebříčku polepšila a skončila 38. V posledních letech na tradičním žebříčku, který státy hodnotí na škále 0 (obrovská vnímaná korupce) až 100 (žádná vnímaná korupce), kolísá. Za rok 2015 bylo 37., a pak se výrazně propadlo na 47. místo, aby si za rok 2017 polepšilo na 42. pozici.

V Česku klesla korupce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám