Hlavní obsah

Policie se chystá na rizikový fotbal Slavia - Baník v Praze

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí po sedmnácté hodině začíná v Praze utkání nejvyšší fotbalové soutěže mezi týmy Slávie Praha a Baníkem Ostrava. Na ostře rizikový a sledovaný zápas se chystá nejen pořádající oddíl Pražanů, ale také policie v obou městech.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Doprovod fanoušků po metropoli není pro policisty ničím novým. Ilustrační foto.

Článek

Ostravští policisté doprovodí fanoušky ve vlaku z Ostravy do Prahy. Dosud bylo prodáno fanouškům ostravského klubu kolem 600 vstupenek, cestovat za kopanou ale bude určitě mnohem více osob.

Fanouškovské vagóny hned za lokomotivou

Hlavní část ostravských fanoušků pojede s největší pravděpodobností vlakem EC 118 Comenius, který vyjíždí z Bohumína v 9:50. Vlak bude posílen o čtyři vozy, které budou řazeny jako první za lokomotivou.

„Ty jsou určeny pro fotbalové fanoušky. Policisté budou dohlížet na to, aby do těchto vozů nenastupovali ostatní cestující a zároveň směřovat příznivce Baníku právě do těchto vagónů. Zpět by se měli fanoušci vrátit vlakem po půlnoci,“ řekla mluvčí ostravské policie Soňa Štětínská.

Speciální pořádková jednotka v záloze

V metropoli bude v souvislosti s utkáním v pohotovosti na 500 policistů z pořádkové, dopravní a kriminální služby, v terénu bude Antikonfliktní tým. Policie bude monitorovat pohyb příznivců obou klubů.

„Pro případ mimořádného vývoje bezpečnostní situace bude v záloze připravena Speciální pořádková jednotka. Situaci po Praze bude ze vzduchu monitorovat policejní vrtulník,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Co předchází zákroku policie na stadiónu
V případě, že by se situace na stadiónu stala nezvladatelnou, musí pořadatel výslovně požádat policii, aby zakročila. Musí přerušit nebo ukončit zápas, vyklidit hrací plochu, požádat Policii ČR o zákrok a tuto skutečnost vyhlásit rozhlasem. Zákrok poté provedou policisté, kteří se budou na bezpečnostním opatření podílet.
V souvislosti s případným správním či trestním řízením budou na místě kromě policistů přítomni také pracovníci Obvodního úřadu pro Prahu 10 a státní zástupce, aby v případě protiprávního jednání rozhodl o právní kvalifikaci konkrétního skutku.
Zdroj: Policie ČR

Důsledné kontroly při vstupu

Bezpečnost na stadiónu při samotném utkání bude zajišťovat pořadatel. Podle dostupných informací čekají slávistický stadión největší bezpečnostní opatření v dějinách.

„V souvislosti s tímto je nutné zmínit, že pořadatelé budou provádět důsledné kontroly při vstupu na stadión, procedura se tak může protáhnout,“ doplnila Miklíková.

Důsledné kontroly zažili fanoušci nedávno při utkání Bohemians a Slavie, kdy pořadatelé nepustili do areálu například 80 opilých fanoušků a lidi s pyrotechnikou.

Špatná zkušenost ze začátku ligy

Fotbalové kluby pracují na zkvalitnění organizačního zajištění utkání poté, co policie podepsala s fotbalovým svazem smlouvu o nových podmínkách nasazení policistů na těchto akcích. Hlavní odpovědnost nyní spadá právě na fotbalové kluby, policie zasahuje jen na vyžádání. 

Nová pravidla fungují od začátku jarní části ligy. Hned v úvodu museli policisté usměrňovat právě fanoušky Baníku, kteří přijeli na zápas do Brna. Policie po zásahu uvedla, že brněnský klub bude muset zásah uhradit. Soud pak uložil několik trestů, jednoho chuligána poslal do vězení.

Soud poslal fanouška Baníku natvrdo do vězení. Zdroj Prima TV

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám