Hlavní obsah

VIDEO: Fiasko fotbalového opatření, v Brně krotila fanoušky opět policie

BRNO
Aktualizováno

První fotbalové utkání, které se podle nových pravidel mělo obejít bez přímé přítomnosti policie na stadiónu, ukázalo, že ochranka klubu na rozvášněné fanoušky nestačí. Při nedělním utkání mezi 1. FC Brno s Baníkem Ostrava policie musela už před začátkem zápasu vstoupit na brněnský stadión a zasáhnout.

Článek

Přímo v hledišti zasahovala necelá stovka policistů ČR. Zraněn byl jeden městský policista, po kterém někdo hodil ledovou tříšť, a deset fanoušků Baníku. Předvedeno bylo celkem pět osob, z toho jeden polské národnosti.

Fanoušků Baníku bylo odhadem tisíc, často byli pod vlivem alkoholu a byli agresivní. Městská policie na koních zabránila střetu brněnských fanoušků s autobusy odvážejícími baníkovce.

Baníkovci vtrhli na trávník

Fanoušci Baníku chvíli před zahajovacím hvizdem pronikli ze sektoru vyhrazeného pro příznivce hostů na hřiště. Policie musela zasáhnout a vytlačit je zpět do vyhrazené zóny v hledišti. Situace se uklidnila, ale zahájení zápasu se zpozdilo o téměř půl hodiny.

"Baníkovci utrhli tyč, kterou ohrožovali ochranku. Část z nich přelezla plot a dostala se na hrací plochu," uvedla policejní jihomoravská mluvčí Soňa Svobodová. Utkání mělo začít v 15:00. Nestalo se tak, protože v 15:02 byla policie požádána vedením brněnského fotbalového klubu o pomoc.

Neukáznění byli i někteří brněnští fanoušci. "Také oni lezli po hrazení. Nicméně stačilo, aby se naši strážníci objevili na stadionu a situace se okamžitě zklidnila," řekl mluvčí brněnské městské policie Zdeněk Novák.

:. Fanoušky Baníku přivezly až ke stadionu autobusy Dopravního podniku města Brna.foto: Právo/Jiří Šebela

Brno vypravilo autobusy, fanoušci je poškodili

Zhruba tisícovka fanoušků Baníku přijela na nádraží Brno-Slatina vlakem. Policejní kordon je navedl do připravených autobusů Dopravního podniku města Brna, ty se pak s eskortou a zapnutými majáky rozjeli na stadion v Králově Poli v Brně.

Autobusů bylo devět a baníkovci je lehce poničili. "Škodu na nich po cestě na stadión odhaduji tak na padesát tisíc korun“, řekl Jan Seitl, vedoucí dispečerů DPMB. 

Zástupy Brňanů zase posílilo asi 150 fanoušků spřáteleného Slovanu Bratislava.

:. Fanoušky Baníku přivezly až ke stadionu autobusy Dopravního podniku města Brna.foto: Právo/Jiří Šebela

"Zásah policie na stadionu v Brně byl na začátku zápasu nutný. Můžeme jí poděkovat, že nám pomohla. Doufám, že se nic dalšího nestane,“ řekl Právu v poločase zápasu Karel Jarůšek, předseda představenstva 1. FC Brno a brněnská fotbalová legenda.

Policii poděkoval také sportovní ředitel 1. FC Radek Bělák a řekl, že je rád, že se utkání, které skončilo 2:0 pro domácí, dohrálo a fanoušci jsou na cestě domů.

Poprvé podle nových pravidel

Nedělní utkání je prvním zápasem, který se koná podle nových pravidel dohodnutých v pondělí mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS). O klid na stadiónech se nestará policie, jak tomu bylo dříve, ale pouze pořadatelé. Policisté zakročují, jen když ochranka selže.

Otázkou je, jak nyní policie svůj zásah na stadiónu vyhodnotí. Pokud její velení dospěje k závěru, že policisté museli vstoupit na stadión, protože ochranka zcela selhala, mohou strážci zákona brněnskému fotbalovému klubu zásah naúčtovat. Stalo by se tak poprvé v historii fotbalu v ČR.

:. Zásah těžkooděnců na fotbalovém stadioně v Brně při zápase s Ostravou. Zdroj: Repro ČT

Sparťanští fanoušci vymlátili bar v Olomouci

Dalším rizikovým nedělním zápasem je odpolední utkání pražské Sparty, která zavítala na hřiště Sigmy Olomouc. Zápas byl už po čtvrthodině na necelých pět minut přerušen kvůli světlicím, které na hřiště naházeli příznivci pražského klubu. Pořadatelská služba zvládla situaci vlastními silami a bez pomoci policejních složek.

Fanoušci Sparty už ráno vymlátili bar na ulici 8. května v centru Olomouce a fyzicky napadli i přivolanou ochranku. Poté, co je městská policie předala republikovým kolegům, skončili na záchytce.

Podle mluvčí strážníků Lenky Proškové šlo o skupinku asi 20 osob, z nichž 15 se dopustilo výtržnosti. "Obsluha napřed přivolala soukromou bezpečnostní agenturu, teprve poté byla přivolána naše hlídka," řekla Prošková. Uvedla, že strážníci předali Policii České republiky čtyři osoby, které zadrželi většinou ve Slovenské ulici. Mezi nimi byl i jeden člověk v celostátním pátrání.

Příslušníci soukromé bezpečnostní firmy museli po napadení vyhledat lékařské ošetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám