Hlavní obsah

Policie sbírá jehly. Děti se o ně poranily

– bRNO
Novinky, Miroslav Homola

Zcela mimořádně se letos brněnští strážníci, kteří byli spolu s pražskými před pěti lety iniciátory celostátní akce Jehla, vydali hromadně sbírat odhozené injekční stříkačky i o letních prázdninách. Vedla je k tomu červnová série událostí, kdy se s aplikačními pomůckami dostaly do kontaktu děti a některé z nich se o jehlu poranily.

Foto: MP Brno

Brněnští strážníci při hledání nebezpečných stříkaček v jedné z lokalit navštěvovaných narkomany.

Článek

„Hlídky odklízely stříkačky při akci Jehla už v březnu, kromě toho je odstraňují z ulic i při běžných obchůzkách. Přesto v červnu řešili strážníci několik znepokojivých případů, na jejichž základě se rozhodli ve čtvrtek znovu uspořádat organizovaný sběr po celém městě,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Hlídky odklízely stříkačky při akci Jehla už v březnu
Jakub Ghanem, mluvčí strážníků

Naposledy se pětiletý chlapec poranil o stříkačku nedaleko zábrdovické mateřské školy a s matkou musel na vyšetření do nemocnice. O něco starší skupina hochů si hrála v židenické ulici Pod Sídlištěm, když jeden zakopl tak nešťastně, že se mu při pádu pohozená jehla zapíchla do nohy.

V Řečkovicích si zase dvouletá holčička během procházky postěžovala mamince na nepříjemný tlak na chodidle. Když si matka prohlédla gumovou botičku, našla v ní zabodnutou stříkačku. Nebylo jisté, jestli se o ni děvčátko poranilo, i přesto jehla pro jistotu putovala na odborný rozbor.

Pochvala pro děti

„Rozhodli jsme se okamžitě zareagovat a vyslat znovu strážníky do celého Brna se zvláštním zřetelem na okolí dětských hřišť, pískovišť a dalších míst, kde si děti s oblibou hrají,“ shrnul Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Dvojice prodávala prášky všeho druhu, policie našla přes milion korun

Krimi

Vyzdvihl i chování dalších dvou dětí, které injekční stříkačky nezávisle na sobě našly a postupovaly ukázkově v souladu s doporučeními. Chlapec i dívka objevili stříkačku ve stejný den v první polovině června u školy, obě oznámení dělila pouze čtvrthodina. Jeden telefonát přišel z Černých Polí, druhý ze Židenic.

„Děti si zaslouží pochvalu. Na stříkačky nesahaly, hned zavolaly na linku 156. Výborně popsaly, kde právě jsou, a se strážníky se domluvily, že počkají na jejich příjezd, aby jim usnadnily hledání. Přesně takový postup jsme doporučovali na ilustrovaných informačních kartách, které strážníci připevňovali na dětská hřiště a posílali do škol a školek,“ pochválil děti Luboš Oprchal.

Na Slovensku zadrželi rekordní množství pervitinu v hodnotě osmi miliard korun

Evropa

V Brně vloni poprvé od roku 2013 počet nalezených injekčních stříkaček mírně klesl. Strážníci jich našli a odstranili 3715, což je o 77 méně než v předchozím roce. Letos jich zatím posbírali okolo dvou tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám