Hlavní obsah

Policie rozprášila gang výrobců drog

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik elitních policejních týmů společně půl roku sledovali nevídaně dobře organizovanou skupinu Asiatů, kteří vyráběli drogy na Mladoboleslavsku a Českobudějovicku a distribuovali je v Praze a středních Čechách.

Foto: Policie ČR

Zadržení gangu asiatů.

Článek

Sledování čtyř mužů a dvou žen bylo pro tým kriminalistů, kterým pomáhalo protidrogové oddělení i cizinecká policie velmi obtížné, protože i když pomáhaly odposlechy, skupina za posledního půl roku vyměnila celkem 50 neregistrovaných mobilních telefonů.

Drogy vyráběla na dvou místech v bytech rodinných domů, kam před několika dny kvůli podezření, že jsou ozbrojeni, vnikla zásahová jednotka. Šestice pachatelů ve věku mezi 30 až 45 let vietnamské národnosti měla u sebe kromě zbraní 300 gramů hotového pervitinu, 300 gramů marihuany a bezmála půl kilogramu pervitinu v poslední fázi výrobního procesu.

Takovýchto skupin je po České republice samozřejmě ještě několik.
kriminalista

Organizovaná skupina cizinců, z nich čtyři už byli soudně trestáni a jedna z žen obviněna z pěstování marihuany, putovala okamžitě do vazby. Za výrobu a nakládání s omamnými látkami a jedy jim hrozí odnětí svobody na 2 až 10 let.

„Takovýchto skupin je po České republice samozřejmě ještě několik, které monitorujeme. Apeloval bych ale i na občany, kteří si všimnou zápachů nebo podezřelých okolností, protože mít v blízkosti bytu varnu, je i kvůli vysokým teplotám a možným výbuchům velmi nebezpečné,“ varuje vrchní komisař Jaromír Badin z pražské kriminálky.

Varny hygienici doporučují zdemolovat

Výroba drog se podle něj dá částečně poznat podle nadměrného odběru elektřiny.

„Když v domku už jednou byla varna drog, doporučují ho hygienici k demolici, nebo je nutné ho otlouci až na základy. Aby se tam po vaření drog někdo jen tak nastěhoval, by bylo doslova život ohrožující,“ dodává komisař.

Čím dál častěji se v posledních letech policisté setkávají s asijskými vařiči a distributory drog. Podle sledování policie téměř neexistuje případ, kdyby v těchto skupinách nefiguroval alespoň jeden z nich, nebo nešlo o čistě například vietnamskou skupinu. „Zvážil bych pronajímání prostor asijským spoluobčanům," řekl komisař přímo.

„Je pravdou, že jejich ceny za drogy jsou řekněme pro uživatele výhodnější. Při větším množství prodávala například tato skupina gram pervitinu i za 650 korun. Ale zrovna tito pachatelé nebyli příliš ziskoví. Vše, co utržili za prodej drog, obratem naházeli do výherních automatů. Jeden z nich dokonce kromě spánku jen vařil drogy a pak hrál automaty,“ dodal Badin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám