Hlavní obsah

Policie rozmetala drogový gang z Ostravska. Vyrobil 163 kilo pervitinu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Rekordní úlovek si v minulých dnech připsala policie v Moravskoslezském kraji. Na sedmi místech v Ostravě a na Karvinsku zadržela sedm lidí, které obvinila z výroby bezmála jednoho a půl metráku pervitinu. Jde o dosud o největší případ svého druhu odhalený na území tohoto kraje.

Foto: Policie ČR

Domovní prohlídka míst určených k výrobě drog.

Článek

„Troufám si říct, že v rámci Moravskoslezského kraje jsme skupinu, která by vyrobila tak velké množství pervitinu, ještě neměli. Případ patří k výjimečným i v rámci celé České republiky. Trestná činnost byla navíc velmi sofistikovaná a konspirace probíhala na velmi vysoké úrovni,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita.

Foto: Policie ČR

Hodnota pervitinu, který skupina uvařila od poloviny roku 2015 do současnosti, se pohybuje kolem stovky milionů korun ve velkoodběratelských cenách. Policie zadokumentovala více než 163 kilogramů vyrobené drogy. „Pokud bychom se pohybovali v cenách pro koncového uživatele, jde asi o 200 milionů korun,“ dodal Wita.

Zajistili peníze i domy

Na případu policie pracovala několik let, k zatýkání přistoupila minulý týden. „Zásahová jednotka vstoupila v jednu chvíli do sedmi objektů na území Moravskoslezského kraje a zadržela sedm pachatelů od 26 do 41 let. Současně bylo provedeno sedm domovních prohlídek,“ doplnil Wita.

Foto: Policie ČR

Zajištěné peníze

Všichni zadržení byli následně obviněni z několika trestných činů a soud rozhodl o jejich vzetí do vazby. Pěti obviněným hrozí až osmnáct let vězení, dalším dvěma hrozí tresty do dvanácti let.

Foto: Policie ČR

Gang pěstoval také marihuanu.

Policie během uplynulých dnů obviněným obstavila účty s 2,5 miliony korun, dalších zhruba půl milionu bylo zajištěno v hotovosti. Zajištěno bylo i několik aut, dva rodinné domy a jeden byt. Kromě pervitinu se skupina specializovala také na pěstování marihuany, takže kromě velkokapacitní varny pervitinu bylo zajištěno i několik pěstíren marihuany.

Reklama

Výběr článků

Načítám