Hlavní obsah

Policie řeší, co zapříčinilo smrt lupiče při přepadení litoměřického podnikatele

Právo, Rudolf Voleman

Smrtí zaplatil jeden ze čtyř lupičů převlečených za policisty noční přepadení podnikatele Jaroslava Papouška a jeho rodiny ve vile v Plešivecké ulici v Litoměřicích. Na první pohled postavou robustní podnikatel se totiž nezalekl namířené pistole ani přesily a jednoho z lupičů se mu po rvačce na život a na smrt podařilo při útěku ve svém domě zadržet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Litoměřičtí strážníci lupiče v kukle přes jeho odpor na chodbě Papouškovy vily spoutali, ale ten poté zkolaboval a pomoci mu nedokázali už ani přivolaní lékaři ze záchranky. Co bylo příčinou smrti lupiče, určí až nařízená soudní pitva. Zbylí tři lupiči jsou s ukradenými 120 tisíci korunami a dvěma střelnými zbraněmi stále na útěku.

Lupiči měli policejní uniformy

„Čtyři zamaskovaní a do uniforem policejní jednotky rychlého nasazení převlečení útočníci se nám ve čtvrtek ve dvě v noci, když celá rodina spala, vloupali do domu,“ popisoval Papoušek pro Právo.

„Museli se podle policie do domu dostat hlavními vchodovými dveřmi, které si odemkli generálním klíčem, který používají zámečníci pro otevírání bezpečnostních zámků,“ pokračoval podnikatel. „Asi znali chod naší domácnosti, takže vyšli po schodišti nahoru do patra domu, kde mám pracovnu. Hned naproti máme ložnici, u které vykopli dveře a začali na nás s manželkou řvát, ať si lehneme a neklademe odpor. Probíhalo to, jako když vidíte v televizi zásah policejní jednotky rychlého nasazení,“ konstatoval přepadený podnikatel.

„Jeden z těch lupičů mířil pistolí na mou manželku a mě další dva svalili na zem, přikryli mě peřinou a dusili mě,“ pokračoval Papoušek, podle kterého rachot v ložnici probudil v přízemí jeho dceru s jejím přítelem. „Přiběhli nahoru k nám do ložnice. Přítel dcery dostal hned ve dveřích pažbou pistole do obličeje a sesul se k zemi. Dcera ale stačila v ložnici rozsvítit světlo a jednoho z lupičů, který na mě seděl, shodila k zemi. Díky tomu jsem se já osvobodil a začala potyčka,“ popisoval litoměřický podnikatel scény jak z amerického akčního filmu.

Lupiči se pak prý začali z ložnice stahovat. „Jeden z nich si ale k sobě stáhl dceru a přiložil jí k čelu pistoli. Další opětovně praštil jejího přítele pažbou pistole do hlavy. Přitom se mu vysypaly náboje ze zásobníku, které ale zase posbíral a zacvakl zpět,“ uvedl podnikatel s tím, že lupiči i s dcerou vycouvali nakonec z ložnice na chodbu. „Já jsem řekl příteli dcery, ať raději leží, a sám jsem se vydal na chodbu za lupiči. Tam jsme na sebe křičeli. Vyhrožovali mi přitom, že dceru zabijí. Do jednoho z lupičů se mi ale podařilo strčit a on se skutálel po schodišti do přízemí domu. Další něco ukradl v pracovně a utekl po schodech dolů,“ popisoval dramatické chvíle Papoušek.

Z pistole rána nevyšla

„Uvědomil jsem si v tu chvíli, že prvotní je pro mě ochránit dceru a manželku. Rozeběhl jsem se proti lupiči, který mířil na dceru, protože jsem věděl, že na ni přestane mířit a zbraň obrátí proti mně,“ uvedl Papoušek. „To se přesně stalo. Slyšel jsem zcela jasně, když na mě mířil, jak třikrát zmáčkl kohoutek, ale rána z pistole nevyšla. Podařilo se mi od něj odstrčit dceru a napasovat ho do pracovny. Tam jsme se rvali, zatímco dcera volala na policii. Lupiče se mi podařilo zalehnout. Jako první přijela litoměřická městská policie, která si ode mne lupiče převzala. Ještě se bránil zatčení a nasazování pout za zády,“ pokračoval podnikatel.

Následně podle něj přijela sanitka, která ošetřila nejdříve členy Papouškovy rodiny. „Pak šli nahoru k lupiči a zavolali rychlou záchrannou službu. Lékař asi po hodině pokusů oživit jej, ale už jen konstatoval smrt,“ dodal. „Když jsem ho ale dával do rukou strážníků, tak ještě žil a dokonce se aktivně bránil,“ připomněl podnikatel. „Rozhodně jsem neměl v úmyslu někoho zabít. Jen jsem bránil svou rodinu. Koukal jsem se přitom do hlavně pistole, z které na mě chtěli vystřelit. Kdyby tam byl náboj, tak už tady teď nejsem,“ poznamenal Papoušek, který utrpěl poranění kloubů na ruce a má naštípnutou klíční kost. „Všichni máme po těle spoustu hematomů a příteli dcery lékaři po úderech pažbou pistole sešívali hlavu,“ doplnil s tím, že z pracovny mu tři uprchlí lupiči odnesli zhruba 120 tisíc korun, dvě střelné zbraně a šanon s doklady.

Papoušek se obává, že bude obviněn

Policie se nechce k případu zatím příliš vyjadřovat. „Litoměřická kriminálka šetří násilný trestný čin, při kterém ve čtvrtek zemřel muž,“ uvedla mluvčí ústecké krajské policie Ludmila Světláková. „Totožnost mrtvého muže je neznámá a policie zjišťuje, o koho se jedná,“ pokračovala policejní mluvčí, podle které byla v případu nařízena soudní pitva. „Podrobnosti k případu nebude litoměřická kriminálka vzhledem k probíhajícímu šetření zatím poskytovat,“ dodala.

Podle Papouška hovořil vůdce lupičů česky. „Ten muž, kterého se mi podařilo při loupeži chytit, byl snědší pleti, měl rysy cizince. Jakoby mi připomínal národnostně třeba Albánce,“ uvedl podnikatel, který je zatím rozčarovaný z přístupu policie. „Dosud jsem nebyl z ničeho obviněný, ale z jednání s policií mám pocit, že to tak asi skončí,“ podivoval se a připomněl, že jen bránil svou rodinu. O tu má ale největší starost. „Hlavně dcera s manželkou celé to přepadení nesou psychicky jen velmi těžce. Pro ně to byl opravdu hrozný zážitek,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám