Hlavní obsah

Policie prověřuje další ztrátové obchody KB s Barakem Alonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie začala prověřovat další ztrátové obchody Komerční banky (KB), v nichž mimo jiné opět figurují jména rakouského podnikatele izraelského původu Baraka Alona a někdejší ředitelky odboru financování obchodů KB Jiřiny Kaplanové. Trestní oznámení pro podezření z podvodu podala KB na 15 lidí s tím, že jí vznikla škoda kolem 170 miliónů korun, a to bez úroků a dalšího příslušenství, řekl ČTK státní zástupce František Fíla.

Článek

Kaplanová je stíhána ve dvou kauzách souvisejících s rekordní, téměř desetimiliardovou ztrátou KB. O zhruba 1,5 miliardy korun přišla banka poskytnutím úvěrů firmám kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. O osm miliard korun ji připravilo obchodování s Alonovou rakouskou firmou B.C.L. Trading na bázi dokumentárních akreditivů.

"Komerční banka podala v květnu nové trestní oznámení, protože zjistila další akreditivy, které jsou špatně vystavené a nebyly zaplacené," konstatoval Fíla.

Alon, jehož stíhání za podvod bylo předáno do Rakouska, se stal klientem KB v roce 1996 s plánem údajných mezinárodních obchodů s obilím z Ruska. Finance čerpal tak, že mu KB otevřela dokumentární akreditivy, kterými se poskytnou peníze na určitý obchod výměnou za to, že klient zajistí zboží odpovídající hodnoty, které pro banku uloží ve skladech. Při obchodování s B.C.L. se ale ukázalo, že ve skladech žádné zboží nebylo, ač Alon získal od banky až 250 miliónů dolarů, tedy bezmála osm miliard korun. Peníze nikdy nevrátil.

Nové trestní oznámení se netýká Alonovy B.C.L., ale české firmy, v níž Alon figuroval a která slibovala obilí do Česka dovážet. Exportovat je měla ukrajinská firma. V souvislosti se záměrem vystavila KB na žádost české společnosti pro ukrajinskou firmu dokumentární akreditivy. "Firma dostala od banky peníze, obilí ale nedovezla, a akreditiv tak zůstal neuhrazen," uvedl Fíla.

Podle něj jde o stejný mechanismus jako v případě nesplacených akreditivů pro B.C.L. Tentokrát se však podnět KB pro podezření z podvodu a dalších trestných činů týká asi osmi pracovníků KB, vesměs jsou již stíháni kvůli jiným ztrátovým obchodům, čtyř lidí zastupujících českou firmu a tří pracovníků ukrajinské firmy. "Dal jsem pokyn k prověřování," dodal státní zástupce.

Kromě stíhání Kaplanové a jejích podřízených se v souvislosti s osmimiliardovými ztrátami při obchodech s B.C.L. už před soudem zpovídá tehdejší devítičlenné představenstvo KB, které obžaloba viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám