Hlavní obsah

Policie po zásahu v SŽDC obvinila šest lidí a tři firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila šest lidí a tři firmy v souvislosti s loňským zadávacím řízením veřejných zakázek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). V úterý dopoledne to potvrdil vrchní státní zástupce Ondřej Trčka. Policie od rána zasahuje v sídle SŽDC v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE Protikorupční policie zasahuje v sídle SŽDCVideo: Novinky

 
Článek

Podle státního zástupce se obvinění dopustili trestných činů v průběhu roku 2015 spácháním celkem dvou skutků, které souvisejí se zadávacím řízení ohledně veřejných zakázek.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání šesti fyzických osob a tří právnických osob pro zločin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zvlášť závažný zločin poškození finančních zájmů Evropské unie ve stadiu pokusu,“ uvedl Trčka.

Dále doplnil, že první kvalifikace není u všech obviněných stejná. Podle informací ČTK se jde o stavební zakázky. Policisté si vyžádali materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie před budovou SŽDC

„Mohu potvrdit, že v našem sídle zasahuje Policie České republiky. To je vše, co k tomu mohu v tuto chvíli říci,“ sdělil Novinkám mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Týdeník Euro uvedl, že kriminalisté některé lidi odváděli a prohledávali kanceláře. Podle reportéra Novinek byly zamknuté oba vchody do budovy. U sídla stál vůz speciální pořádkové jednotky, policisty ale vidět nebylo.

Kriminalisté byli podle serveru Aktuálně.cz také v pražské pobočce projektantské firmy Sudop, není ale potvrzeno, zda spolu oba případy souvisejí. Aktuálně také informuje, že byl zadržen rovněž bývalý náměstek Českých drah a současný šéf Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) Antonín Blažek. "V obecné rovině jsme byli jako mateřská společnost o zásahu na VUZ informováni. Vedení VUZ s vyšetřovateli spolupracuje," řekl ČTK mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Správa železniční dopravní cesty je státní organizací, která zajišťuje provozování železnice, její opravy a údržbu železničních tratí. Kromě toho má na starost rozvoj a modernizaci tratí a sestavuje jízdní řády.

Reklama

Výběr článků

Načítám