Hlavní obsah

Policie obvinila soudce z podvodu, měl vydávat falešná potvrzení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili soudce okresního soudu a další dva lidi kvůli podvodu ve výši 1,5 milionu korun. Údajný hlavní organizátor skončil ve vazbě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté tři osoby zadrželi 7. září, tiskový mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej o případu informoval ve středu.

„Jednání soudce mělo spočívat v poskytnutí pomoci hlavnímu pachateli tím, že pod hlavičkou soudu měl vydávat nepravdivá potvrzení svědčící o existenci majetku hlavního pachatele,“ uvedl Ibehej.

Z tohoto majetku měly být v budoucnu uhrazeny pohledávky poškozených, kteří na základě potvrzení od soudu byli ochotni půjčovat statisícové částky a doufali v jejich návrat.

Soudce Sotolář manipuloval s protokoly, soudit ale může dál

Krimi

Policie soudce obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a podvodu. Na jakém soudu muž pracuje, policie nesdělila. Ministerstvo spravedlnosti si od policie vyžádalo podklady, aby rozhodlo o zproštění výkonu soudce.

„Paní ministryně pravděpodobně rozhodne o dočasném zproštění funkce soudce, a to bez odkladu, jakmile obdržíme podklady,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Další dva lidé byli obviněni z podvodu, přičemž hlavní podezřelý skončil ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení, soudci o dva více.

Oběť soudce Elischera se obrátila na evropský soud do Štrasburku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám