Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku za pokus uplatit poslance Ploce

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek v odvolacím řízení s Pavlem Šrytrem, podezřelým z uplácení poslance Pavla Ploce (ČSSD), zrušil trest Okresního soudu v Semilech z letošního dubna. Zároveň Šrytra odsoudil ke stejnému trestu, tedy k 20 měsícům vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Hradečtí soudci zvolili tento postup kvůli odstranění formální nepřesnosti ve výroku semilského soudu.

Článek

Senát nicméně konstatoval, že Šrytrova vina byla prokázána už v první instanci. Podle rozsudku Šrytr loni v červnu krátce po sněmovních volbách kontaktoval svého někdejšího spolužáka Ploce a nabídl mu 5 miliónů korun za přestup do Strany zelených. Tím by koalice ODS, KDU-ČSL a SZ získala většinu ve Sněmovně.

Neměl jsem důvod Ploce uplácet, tvrdí Šrytr

Šrytr ve svém odvolání mj. namítal, že neměl žádnou motivaci Ploce uplácet a jediným důkazem je Plocova výpověď. Podle jeho názoru se tím chtěl nově zvolený poslanec mediálně zviditelnit a také se dostat ze skupiny "rizikových" poslanců, kam jej ČSSD údajně zařadila. Hradecký soud jeho argumenty nepřijal.

"To, že se motivace obžalovaného nezjistila, nic nemění na tom, že jeho čin byl dostatečně prokázán," prohlásil v odůvodnění předseda senátu Josef Mazák. Proti výroku hradeckého soudu už nelze použít řádný opravný prostředek.

Šrytr se chce dál bránit

Šrytr po skončení líčení naznačil, že se bude dál bránit. "Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová nedávno řekla, že dochází k rozvratu našeho práva. Jsem stejného názoru. Pokud jsme si před zákonem všichni rovni, mělo by se do ústavy doplnit, že někteří jsou si rovnější," řekl.

Plocovi vzkázal, že pokud si myslí, že se zachoval morálně, tak nechť si to myslí. "Osobně proti němu nic nemám, zůstávám nad věcí, ale pokud budou u nás lidé odsuzování na základě domněnek, můžeme zákony zrušit. Pavel Ploc zcela zkreslil obsah našeho rozhovoru a ohledně údajného nabízení úplatku lhal. Pokud u nás stačí k potrestání domněnky místo důkazů, nejsme právním státem. Věřím, že u mezinárodního soudu se svých práv domůžu," zdůraznil Šrytr.

Hlavní body kauzy kolem pokusu o uplacení poslance Ploce
6. 6. 2006Ploc oznámil policii a ČSSD, že dostal nabídku pěti miliónů korun za přestup k zeleným a podporu koaliční vlády šéfa ODS Mirka Topolánka při hlasování o důvěře vládě. Poslance začala na jeho žádost chránit policie.
14. 6. 2006Tehdejší ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) na Frekvenci 1 obvinil sociální demokraty z Liberecka, že informaci zveřejnili. Zkomplikovalo to vyšetřování. Krajská organizace ČSSD v Libereckém kraji únik odmítla.
17. 8. 2006Policie obvinila z podplácení Ploce Pavla Šrytra, bývalého policistu a Plocova spolužáka.
24. 4. 2007Za pokus o uplácení Ploce dostal Šrytr u Okresního soudu v Semilech podmíněný trest 20 měsíců vězení s odkladem na zkušební dobu 2,5 roku. Obviněnému muži hrozilo až pět let vězení. Plocovu výpověď považovala soudkyně za důvěryhodnou. Šrytr se proti rozsudku okamžitě odvolal.
23. 8. 2007Krajský soud v Hradci Králové kvůli drobné nepřesnosti zrušil rozsudek semilského soudu. V novém rozsudku ale Šrytrovi uložil stejný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Úplatkářská kauza Ploc: padlo obvinění

Obvinění z pokusu přesvědčit pětimiliónovým úplatkem parlamentního poslance Pavla Ploce (ČSSD) ke změně stranického dresu a podpoře později zkrachovalé...

Výběr článků

Načítám