Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli úniku kyanidů do Bečvy jednoho člověka a firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Policie obvinila jednoho člověka a jednu firmu za únik toxických látek do řeky Bečvy. Ekologickou havárii 20. září loňského roku způsobily na Bečvě podle ČIŽP kyanidy. Uhynulo přes 40 tun ryb.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Článek

„Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání ve věci ekologické havárie na řece Bečvě. Na základě shromážděných důkazů bylo v pátek sděleno obvinění jedné fyzické a jedné právnické osobě z Rožnovska,“ uvedla policie v pondělí na Twitteru.

Rybáři zarybňují postižený úsek Bečvy

Domácí

Dále doplnila, že policie člověka a firmu podezřívá z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest. Další podrobnosti policie nesdělila.

Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá podle serveru iDnes firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Vedení společnosti závěry znalce tehdy odmítlo.

Havárie se na řece Bečvě stala loni 20. září a v úseku pod Valašským Meziříčím až do Přerova uhynulo více než čtyřicet tun ryb. Podle odborníků kyanid poškodil téměř celý vodní biotop na zhruba 40 kilometrech toku.

Kyanidy do Bečvy měly uniknout z firmy Energoaqua. Ta to odmítla

Domácí

V květnu média informovala, že podle znalce vytekly kyanidy z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov.

Rybáři k otravě Bečvy: Zdroj havárie je někde jinde

Domácí

Policie se firmou Energoaqua zabývala už v prosinci při nálezu dalších uhynulých ryb. Současně se objevila informace, že vedoucí provozu čistírny této firmy spáchal sebevraždu. Na posudku pracoval soudní znalec v oboru ochrany přírody a vodního hospodářství Jiří Klicpera od podzimu minulého roku. Původně jej měl policistům předat v prosinci, pak si lhůtu prodloužil nejdříve do února a následně na delší období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám