Hlavní obsah

Policie objasnila sérii krádeží, malí lupiči do vězení nepůjdou

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Sérii patnácti krádeží a pěti loupeží, kterých se dopouštěla skupinka školou povinných chlapců, objasnili v minulých dnech kriminalisté v Ostravě. Pětice pachatelů ve věku od devíti do čtrnácti let vzhledem ke svému věku do vězení nepůjde. O objasněných zločinech, které se odehrály během posledního měsíce, informovala policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mladíci působili samostatně, ve dvojici nebo skupinách. Převážně se zaměřovali na ženy středního a staršího věku, kterým v nestřeženém okamžiku strhli z krku řetízky. Před akcí se s nimi dali do řeči, například se zeptali, kolik je hodin, anebo využili momentu překvapení a řetízky strhli, když kolem poškozených probíhali,“ popsala Vlčková způsob provedení činu.

Obětí loupeže byla v jednom případě i 88letá žena, kterou povalil na zem jeden z pachatelů, když jí strhával kabelku z ramene. „Při pádu se žena naštěstí nezranila. Zraněni nebyli ani další čtyři poškození, které měli podezřelí ve snaze přisvojit si jejich věci fyzicky napadat,“ dodala mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě prověřování jedné z loupeží, z nichž byli podezřelí čtyři nezletilí pachatelé, vedlo kriminalisty k propojení celé série, odhalení pátého pachatele a objasnění dalších skutků, kterých se dopustili.

Nejsou trestně odpovědní

„Díky výborné místní a osobní znalosti pak mohli policisté podle popisů obětí pachatele ustanovit. Na případu kriminalisté neustále pracují, vyhodnocují velké množství dokumentace, mezi nimi výslechy poškozených i svědků,“ dodala Vlčková.

Vzhledem k nízkému věku pachatelů, kteří nejsou trestně odpovědní, bude věc odložena. „Policisté ovšem na místně příslušná okresní státní zastupitelství zašlou návrhy na přijetí opatření. Soudy pro mládež, kterým budou tyto návrhy postoupeny, pak rozhodnou, jaké zákonné opatření jednotlivým nezletilým pachatelům uloží. Může jít například o dohled probačního úředníka, zařazení do výchovných programů a mnohé další,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám