Hlavní obsah

Policie hledá děti z kroužků, které organizoval muž odsouzený za znásilnění nezletilé

Liberec

Liberečtí kriminalisté ve čtvrtek vyzvali rodiče dětí, které se v posledních dvou letech účastnily aktivit místního spolku Děti ráje železnice, aby se jim přihlásili. Neuvedli ale, proč je hledají. „Důvod, který nás vede ke zveřejnění této výzvy, blíže vysvětlíme, až to bude možné,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Octavie lze namontovat speciální nárazníky pro honičky.

Článek

Podle informací Práva může být důvodem zájmu kriminalistů vyšetřování sexuálního zneužívání dětí. Liberecký spolek totiž podle všeho vedl muž, který byl v minulosti odsouzený za znásilnění nezletilé dívky.

Policejní záhady: Těhotnou Slovenku nikdy nenašli, malou Valerii ze Žižkova také

Krimi

K činu mělo dojít v roce 2008 v libereckých Lidových sadech, kde měl muž, tehdy ještě osmnáctiletý mladík, znásilnit třináctiletou sestru svého kamaráda z modelářského kroužku.

Dobové zprávy, které informovaly o projednávání případu před soudem, uvádějí, že znalci, které tehdejší vyšetřovatelé oslovili, u stíhaného odhalili sexuální deviaci, konkrétně heterosexuální pedofilii a patologickou sexuální agresi.

Jak je možné, že muž s touto minulostí vedl spolek zaměřený na děti, není jasné. Za 14 let starý trestný čin si měl odpykat šestiletý trest vězení a podstoupit ochranné sexuologické léčení.

Učitele gymnázia v Krupce obvinili ze zneužívání studentek

Krimi

Spolek Děti ráje železnice, který muž vedl coby předseda jednočlenné spolkové rady, organizoval kroužky a letní tábory pro děti. Jeho cílem mělo být prohlubování zájmu dětí o skutečnou i modelovou železnici a o historii, jak se dá vyčíst z webových stránek spolku.

Profil spolku na sociální síti je už ale zrušený a na kontaktní telefonní čísla uvedená na webu se nedá dovolat. Výzva kriminalistů se týká dětí, které se aktivit spolku účastnily v období od počátku roku 2020 do současnosti.

„Podle našich informací prošly nejrůznějšími programy spolku děti ve věku od 4 do zhruba 15 roků,“ upřesnila policejní mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám