Hlavní obsah

Dramaticky narostl počet vražd

Praha
Aktualizováno

Od začátku roku do konce dubna evidují policisté v České republice 54 vražd, o 14 více než ve stejném období loňského roku. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Nejvíce vražd, 19, se stalo v dubnu. Za celý loňský rok policisté zaregistrovali 105 vražd. Statistiky zahrnují i pokusy o vraždu či přípravy tohoto trestného činu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policejní prezidium zatím nechtělo příčinu více než třetinového nárůstu komentovat. „Na analýzu jakéhokoliv trendu je skutečně brzy, navíc v případě vražd, z nichž drtivá většina je motivována osobními vztahy, téměř neexistuje racionální vysvětlení,“ uvedl Moravčík.

Výbuch domu, který zabil tři malé děti i maminku, Loučkou otřásl

Krimi

Doplnil, že zhodnocení policie poskytne na základě celoroční bilance. Podle policejních statistik z konce března policisté objasnili více než dvě třetiny evidovaných vražd. Téměř polovina z tehdy 35 registrovaných skutků byla motivována osobními vztahy.

V letošním lednu policie registrovala podle statistik 12 vražd, v únoru sedm, v březnu 16 a v dubnu 19. Mezi letošními vraždami je několik případů, které policie popsala jako brutální útoky a činy. Například na konci dubna devětadvacetiletý muž v Kostelci na Hané na Prostějovsku zabil tři lidi, šlo o jeho bratra, sestru a otce.

Dům v Kostelci na Hané, v němž se odehrála rodinná tragédie.Video: Miloslav Hradil, Právo

Obviněný podle policie vraždil po předchozím pečlivém uvážení a vraždy spáchal surovým způsobem. Vyzbrojil se bojovými vojenskými noži. „I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou útoku a brutalitou použitého násilí. Ani já sám jsem se za celou svou kariéru s takto brutálním, promyšleným a agresivním útokem asi nesetkal. Především ne s takovou mírou lstivosti, zuřivosti a zběsilosti, se kterou pachatel na své nejbližší příbuzné útočil,“ řekl kriminalista Jan Lisický.

Mezi útoky brousil nože. Brutální vražda příbuzných na Prostějovsku otřásla i otrlými kriminalisty

Krimi

Dalším závažným případem vyšetřovaným jako vražda se od druhé poloviny dubna zabývají policisté na Vsetínsku. Při výbuchu domu v Loučce zemřela žena a tři děti. Výbuch přežil muž, který je ale ve vážném stavu v nemocnici.

Zničený dům v Loučce na VsetínskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

Podle policistů nebyl výbuch náhodný. Právu však nepotvrdili, co mohlo být jeho příčinou. K neštěstí došlo zřejmě v hlavním pokoji za předsíní, kde manželé po většinu času i s dětmi přebývali, v domě podle zdrojů blízkého vyšetřování vybuchl plyn. Co však výbuchu předcházelo, ví jen vážně zraněný muž ležící na popáleninovém centru.

Brutální vraždu vyšetřují od března také policisté v Praze. Devatenáctiletý mladík podle policie napadl mačetou pedagoga Středního odborného učiliště v pražské Ohradní ulici. Policisté ho zadrželi zhruba do hodiny po činu. Z místa činu jej nevědomky odvezl jeho dědeček, který ho potkal u silnice. Otec mladíka pak dědečka informoval o vraždě a vyšetřování. 

V březnu byl z vraždy obviněn i osmnáctiletý mladík, který podle policie kuchyňským nožem zavraždil třiadvacetiletého cizince v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Podle policie se pokusil vraždit už loni v listopadu, kdy zaútočil na taxikáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám