Hlavní obsah

Výbuch domu, který zabil tři malé děti i maminku, Loučkou otřásl

Vsetín
Aktualizováno

Nejen nedělní ranní výbuch, ale především lidská tragédie v podobě čtyř zmařených životů, z toho tří dětí ve věku necelých dvou, čtyř a šesti let, otřásly malou obcí Loučka u Valašského Meziříčí.

Zničený dům na VsetínskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Nález těl po mnoha hodinách od výbuchu v ruinách rodinného domu nenechává ve vesnici nikoho chladným.

V sutinách domu na Vsetínsku našli po výbuchu mrtvou ženu a tři děti

Krimi

Černé prapory vlají u vstupu do mateřské a základní školy i na obecním úřadu. „Je to tragédie, kterou nechcete zažít. Obrovská škoda životů. Nejednalo se o problémovou rodinu. Přistěhovali se k nám do obce před téměř čtyřmi roky,“ řekla Právu místostarostka Loučky Libuše Paloušová (nez.). I pro ni to byla rána, bydlí nedaleko místa tragédie.

Foto: HZS Zlínského kraje

Dům po výbuchu hořel.

„Maminka byla velmi šikovná, pracovitá a velmi se starala o děti. Co na to víc říct,“ pokrčila rameny místostarostka. Šestiletý chlapec chodil do místní školky. „Děti se nás samozřejmě ptají, co se stalo. S paní ředitelkou se domlouváme, jak jim to co nejšetrněji vysvětlit. Pro chlapečka chodila do školky hlavně maminka, v posledních týdnech i tatínek. Netušili jsme, že se může stát něco tak strašného,“ uvedla jedna z učitelek, která se vracela s dětmi ke školce z dopolední procházky.

Na Vsetínsku vybuchl rodinný dům. Jeden zraněný

Krimi

Rodina mladé slovenské maminky a jednatřicetiletého otce, údajně z Ostravska, žila v Loučce s osmi sty obyvateli asi čtyři roky. „Nikam nechodili, akcí se příliš nezúčastňovali. Ale taky nebylo velice kam chodit, když byl covid-19,“ sdělil Právu starosta obce Jaromír Kořístka (nez.).

Kamioňák byl doma

Podle místních obyvatel jezdil manžel, který po výbuchu leží ve vážném stavu v popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě, v minulosti kamionem. „Poslední asi dva měsíce byl ale doma, snad si měl najít i novou práci. Víc však nevím. Jen to, že v poslední době mezi sebou zřejmě měli oba manželé konflikty,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Foto: HZS Zlínského kraje

Následky výbuchu v Loučce na Vsetínsku

Především žena se starala kromě dětí i o malé hospodářství. „Měli asi třicet kusů domácích zvířat. Taková minifarmička na konci vesnice,“ podotkl místostarosta. Když byl muž doma, jezdíval po vesnici na čtyřkolce.

Podle policistů nebyl výbuch náhodný. Právu však nepotvrdili, co mohlo být jeho příčinou. „Můžu potvrdit pouze to, že případ jsme předběžně kvalifikovali jako trestný čin vraždy. Čekáme na výsledky pitvy. S podezřelým v současné době nelze provádět úkony trestního řízení, a to s ohledem na jeho zdravotní stav,“ poznamenala policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

K neštěstí došlo zřejmě v hlavním pokoji za předsíní, kde manželé po většinu času i s dětmi přebývali, v domě podle zdrojů blízkého vyšetřování vybuchl plyn. Co však výbuchu předcházelo, ví jen vážně zraněný muž ležící na popáleninovém centru.

Kdyby si radši hodil mašlu

„Už ho nechci nikdy vidět. Kdyby si raději hodil mašlu někde ve stodole... Holka by i s dětmi odjela na Slovensko a měla by klid. Pořídil si dobytek, hodně krav. Ale nechal všechny povinnosti na ženě. Co čekal? Nemám pro něj slov. Holka byla moc šikovná, milá a hodná, starostlivá. Ale byla na všechno sama. Děti úžasné. Nechce se mi už tady ani bydlet,“ řekl Právu se slzami v očích jeden ze sousedů.

Foto: HZS Zlínského kraje, ČTK

Dům v Loučce u Valašského Meziříčí po výbuchu

Mezi místními lidmi se už během neděle šířila informace, že byl vážně zraněný muž zároveň pořezaný na těle. To potvrzuje i závěr policie. „Zřejmě muselo mezi manželi dojít i k fyzickému konfliktu. Hádky mezi nimi byly,“ řekl Právu další z obyvatel Loučky.

Dům explodoval v neděli ráno. Podle snímků, které zveřejnili hasiči, výbuch budovu výrazně poničil, velká část domu se zřítila. Hasiči na místě od nedělního rána rozebírali konstrukci budovy a zajišťovali statiku objektu, povolán byl také USAR tým Moravskoslezského kraje pro vyhledávání a záchranu v sutinách a Záchranný útvar Hlučín.

Reklama

Výběr článků

Načítám