Hlavní obsah

Policie chytila dobrovolníka z povodní, ukradl věci za 60 tisíc

Novinky, ČTK, Petr Nový
Liberec

Falešného dobrovolníka pomáhajícího při povodních dopadla policie. V srpnu okradl majitele vyplaveného domu na Cvikovsku. Kriminalisté 35letého muže z Děčínska zadrželi v Kutné Hoře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obce na severu Čech zaplavila voda v srpnu.

Článek

Nyní je ve vazbě a za krádež mu hrozí až osm let vězení. Protože se jí dopustil v době živelní pohromy, je trest podstatně tvrdší bez ohledu na výši škody.

Dopadený muž nabídl při záplavách pomoc muži v Rousínově na Českolipsku. "Při úklidu pak majitele vyplaveného domu okradl o nářadí a notebook za bezmála 60 000 korun," řekl v úterý krajský policejní ředitel v Liberci Milan Franko. Podobný případ nebyl zdaleka jediný.

V Chrastavě 25letý muž předstíral pomoc vyplavené rodině a připravil ji o 45 000 korun ze sociální pomoci. Dopaden byl ale velmi rychle po činu. I jemu hrozí až osm let vězení, stejně jako 22leté ženě, která v Zákupech na Českolipsku ukradla z benzinové čerpací stanice kasičku s 4500 korunami pro lidi postižené povodní. I ji už policie dopadla a obvinila.

Recidivisté z Polska kradou i doma

Bleskové povodně zasáhly Liberecký kraj na začátku srpna. První případy krádeží se objevily už bezprostředně poté, co voda opadla. Ve vazbě skončili také tři Poláci, které dopadla policie v Raspenavě, když navrtávali nádrže automobilů a kradli benzín.

Pokusili se vykrást také jeden z domů. Na zloděje upozornili všímaví sousedé. Dopadení Poláci jsou recidivisté, kteří kradli i doma v Polsku. Jejich případ už převzalo státní zastupitelství a i jim hrozí až osm let vězení. Dalších pět lidí, které policie podezírá z krádeží v Chrastavě, je vyšetřováno na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám