Hlavní obsah

Policie chybovala ve vyšetřování 75 podezřelých úmrtí

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté z odboru kontroly a stížností prověřují 552 spisů po pochybení kutnohorských policistů při vyšetřování vražd páchaných od roku 2001 Jaroslavem a Danou Stodolovými. Podezřelá úmrtí s touto kauzou nemají nic společného. V dosud vyhodnocených 75 případech však zjistili vážné pochybení při vyšetřování.

Foto: Vlastimil Roflík

Motorkáři ze Stochova v akci.

Článek

"Jedná o vážná porušení procesních postupů, nikoliv o případy neodhalených vražd. Na takový problém jsme zatím nenarazili," odpověděl v úterý na dotaz Práva vedoucí odboru kontroly a stížností policejního prezídia Jaroslav Hlaváček.

Uvedl, že prověřování se nevztahuje na činnost lékařů, kteří na místě činu zjišťují okolnosti úmrtí a provádí zdravotní pitvu. Přitom právě tyto pitevní protokoly lékařů byly hlavní příčinou lajdácké práce kutnohorských policistů, kteří by jinak mohli řádění Stodolových zabránit mnohem dříve.

Kutnohorští policisté se totiž uspokojili s konstatováním pardubických lékařů, kteří po provedené zdravotní pitvě v protokole uvedli, že smrt nezapříčinilo cizí zavinění a šlo tedy buď o sebevraždu, nebo o přirozené úmrtí. Policisté pochybili tím, že nenařídili soudní pitvu.

Chybuje se ve všech krajích

Podle Hlaváčka je kontrola vedena velmi přísně s cílem jasně pojmenovat chyby, kterých se policisté dopustili třeba i v popise skutečností, postupu v místě události, dodržování předepsaných postupů a právních předpisů.

"Ne vždy se postupovalo, jak se mělo. Ukazuje se, že chyb se dopouštěli policisté ve všech okresech a krajích. Nelze říci, že by byl některý okres či kraj výrazně horší a jiný výrazně lepší," poznamenal Hlaváček.

Reklama

Související témata:

Související články

Stodolovi jsou podezřelí z deváté vraždy

Manželé Jaroslav a Dana Stodolovi jsou podezřelí z další, v pořadí již deváté, dokonané vraždy. Měli ji před dvěma lety spáchat v Praze 7 Tróji v Podhoří...

Výběr článků

Načítám