Hlavní obsah

Policie chce novou databázi zločinců

Právo, Matěj Říha

Policie si chce pořídit nový informační systém, který bude shromažďovat údaje o podezřelých osobách nebo pachatelích trestných činů.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Uložené tam budou popisy osob, fotografie nebo otisky prstů. Osmiletý provoz nového systému by mohl vyjít až na 635 milionů korun, zjistilo Právo z registru veřejných zakázek.

Novinka má u policie nahradit systém z roku 1995, který byl naposledy zmodernizovaný před jedenácti lety. Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka je nynější provozovaný systém zastaralý a nevyhovuje současným požadavkům.

Rok od střelby v ostravské nemocnici. Experti testují technologii na odhalení zbraní

Domácí

„Zastaralá je i technologie, která zajišťuje provoz včetně používané techniky jako skenery otisků prstů, snímačů stop a podobně,“ sdělil Právu Moravčík.

Rozpozná hlas i tetování

Policisté nyní mají v databázi zhruba jeden milion údajů, které se přesunou i do nového systému, a budou přibývat další informace, jež policisté při řešení nejrůznějších kauz zjistí.

„Systém bude obsahovat zejména otisky prstů, dlaní osob a daktyloskopické stopy z míst neobjasněných trestných činů, dále popis osoby, její fotografie a fotografie zvláštních znamení,“ doplnil Moravčík.

Nově budou do systému u podezřelých či stíhaných osob vkládány třeba informace o tetování, které se v posledních letech masově rozšířilo a které mnohdy dokáže odhalit pachatele trestných činů. Nový systém by měl také rozpoznat osoby podle hlasu nebo obrazu oční duhovky.

Britská policie omylem ztratila tisíce záznamů, pachatelé možná uniknou trestu

Evropa

Z policejních složek by měla zmodernizovanou databázi využívat zejména cizinecká, kriminální a pořádková policie. K údajům by mělo mít přístup i ministerstvo vnitra, pod které spadá jedna z tajných služeb – Úřad pro zahraniční styky a informace.

„Systém je využíván v rámci znaleckého zkoumání pro účely trestního řízení, dále pro odhalování nelegální migrace a třetí, poměrně důležitou oblastí jeho využití, je výměna dat na poli vymáhání mezinárodního práva,“ popsal hlavní funkce systému Moravčík.

Policie také potřebuje nový systém kvůli tomu, aby „ladil“ s databázemi dalších evropských států, které biometrické údaje používají pro forenzní i bezpečnostní účely.

Stlačí tendr cenu?

„Tato problematika je velice obsáhlá, zahrnuje oblast vízové politiky, azylového řízení, migrace, policejní spolupráce při vyšetřování závažných trestných činů nebo terorismu,“ upřesnil Moravčík.

Bezpečnostní sbor začal dodavatele hledat v otevřeném výběrovém řízení před týdnem. Zájemci se o zakázku mohou hlásit do 8. března. Policejní sbor předpokládá, že by cena systému mohla být díky otevřenému tendru nižší než předpokládaných 635 milionů korun. Odhad podle Moravčíka vznikl na základě rozsahu zakázky, plánovaných technologií a podobných zakázek z minulosti.

Interpol varuje: Zločinci chtějí dostat do oběhu falešné vakcíny proti covidu

Svět

„Cena zakázky zahrnuje vytvoření nového systému, zajištění provozu a podpory systému a pořízení specifických koncových zařízení po celou dobu účinnosti rámcové dohody, která je osm let,“ uzavřel Moravčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám