Hlavní obsah

Britská policie omylem ztratila tisíce záznamů, pachatelé možná uniknou trestu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Z britské policejní databáze omylem zmizely tisíce protokolů, záznamů otisků prstů a profily DNA. Podle deníku Times policie vlastní chybou ztratila „zásadní informace o podezřelých”. Ministerstvo vnitra kontruje, že se nejednalo o data nebezpečných osob a kriminálníků.

Foto: Pool, Reuters

Ministryně vnitra Priti Patelová

Článek

Z vyjádření ministerstva vnitra plyne, že k chybě došlo v průběhu „pletí dat” (angl. weeding). Co přesně tím ministerstvo myslelo, není jasné.

„Tento týden byla v rámci standardní inventury, který běží na systému Národního policejního počítače, omylem odstraněna řada záznamů,” oznámil náměstek ministryně vnitra Kit Malthouse.

Jedná se o mimořádně závažné narušení bezpečnosti, které představuje obrovské nebezpečí pro veřejnost.
Nick Thomas-Symonds, stínový ministr vnitra

Nakonec vyšlo najevo, že ona „řada” záznamů je ve skutečnosti 150 tisíc. Především šlo o protokoly, záznamy otisků prstů a profily DNA.

Ministerstvo vnitra vyloučilo, že by se stalo obětí kybernetického útoku. Na vině je prý lidská chyba. Zároveň uklidňovalo, že se nejednalo o data nebezpečných osob, a že ve skutečnosti šlo „pouze” o záznamy lidí, kteří byli zatčeni, ale vzápětí propuštěni.

Data o podezřelých jsou pryč

Deník Times ale upozornil, že to není tak úplně pravda. Podle jejich zdrojů přišla policie kvůli chybě o zásadní informace ohledně podezřelých. Na systém Národního policejního počítače je navíc napojen také proces žádostí o víza, který se tímto zpomalil.

Britská ministryně šikanovala podřízené, Johnson ji podrží

Evropa

Ministryně vnitra Priti Patelová se ke kauze zatím nevyjádřila. „Potřebujeme odpovědi,” řekl její stínový protějšek, labourista Nick Thomas-Symonds.

„Jedná se o mimořádně závažné narušení bezpečnosti, které představuje obrovské nebezpečí pro veřejnost. Nesmíme připustit, aby neschopnost této chaotické vlády vystavila lidi riziku, nechala zločince běhat po svobodě a upřela obětem spravedlnost,” řekl.

Přehledně: Na čem se Británie dohodla s EU

Ekonomika

Ztráta velkého množství bezpečnostních dat může být pro britskou vládu problematická také proto, že kvůli brexitu už nemá přístup ke klíčovým evropským bezpečnostním databázím. Tím ztratily tajné služby informace o 40 tisících kriminálnících z Evropy.

Od nového roku také skončilo členství Spojeného království v unijní organizaci Europol, která má na starosti prevenci a potírání organizované trestné činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám