Hlavní obsah

Policie a strážníci v Praze vyrazili na kontroly hospod

– Praha

Policisté v Praze o víkendu provedli přes 1300 kontrol dodržování vládních opatření proti šíření nového typu koronaviru. Zjistili pět pochybení, která předali do správního řízení. Uvedl to policejní mluvčí Jan Daněk. Dalších 561 případů porušení vládních nařízení zjistili městští strážníci, 111 z nich při kontrolách provozoven.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie kontrolovala mimo jiné restaurace, bary a další podniky, které od pátečního večera musí dodržovat zavírací dobu ve 20:00 hodin. Před výdejovými okénky pak musejí lidé dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Městští strážníci řešili v souvislosti s restauračními zařízeními a bary od pátku do neděle 111 případů, při kterých byla porušena vládní nařízení. "Z tohoto počtu bylo 85 případů vyřešeno domluvou, 22 případů bylo vyřešeno pokutou na místě v celkové výši 22 200 korun. Správnímu orgánu byly oznámeny čtyři případy," uvedl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

Domácí

Už v noci z pátku na sobotu se zpřísněním mimořádných opatření, zejména v souvislosti s uzavíráním provozoven, policisté prováděli kontroly v celé ČR. "Ve většině případů bylo vše bez problémů, zjištěná porušení jsou v řádu desítek," uvedla policie na twitteru.

"Ke konfliktům docházelo jen ojediněle, nejčastěji jsme řešili oznámení, že si hosté po uzavření baru přesedli na chodník před ním. Tím však neporušili nařízená opatření, stejně tak provozovatelé, kteří poskytovali dále své služby přes výdejní okénko," dodala.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

V restauracích a hospodách se od pátku zkrátila otevírací doba z 22:00 na 20:00 hodin. Znovu otevřít mohou zařízení v 06:00 hodin. U jednoho stolu smějí sedět pouze čtyři lidé, od ostatních musí být vzdáleni nejméně jeden a půl metru. Stejně jako v klubech nebo na diskotékách platí také v restauracích zákaz živé hudby a tance.

Po 20. hodině mohou provozovny prodávat občerstvení pouze ven, tedy z výdejových okének. Pokud lidé zůstanou večer na chodnících dále popíjet alkohol, porušují opatření v případě, že nedodržují odstupy. Na takové případy upozornil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebooku. Podložil je fotografiemi z centra Prahy, na kterých se lidé před zařízeními v noci srocují. Podle něj tak podceňují situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám