Hlavní obsah

Policejní zákrok na CzechTeku je znovu otevřen

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňské státní zastupitelství zrušilo rozhodnutí Inspekce ministra vnitra o odložení případu čtveřice chebských policistů, kteří tvrdě zasáhli proti jednomu z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku.

Článek

Inspekce tak bude znovu prověřovat, zda dnes již bývalí příslušníci pořádkové jednotky, kteří jsou vidět na autentických záběrech, jak kopou a tlučou do jednoho z účastníků technoparty, neporušili zákon. Právu to v pondělí potvrdila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Kateřina Kalačová.

Proti rozhodnutí inspekce o odložení případu si podal stížnost poškozený mladík.

Všichni čtyři policisté jsou nadále ve službě. Byli pouze přeřazeni na jiná místa. Na nepřiměřenost policejního zákroku poukázal i ombudsman Otakar Motej ve své závěrečné zprávě o šetření CzechTeku 2005.

Podle policejní verze mladík na stojící kordon útočil opakovaně skleněnými lahvemi, a proto dostali policisté rozkaz ho zadržet jako podezřelého z trestného činu útoku na veřejného činitele. Při zadržení kladl mladík aktivní odpor, policistům se vysmekl a dal se znovu na úprk. Policisté mu podrazili nohy a pomocí tomfy ho zvedali ze země, aby mu mohli dát pouta. Když se mladík snažil na zemi nahmatat střep z rozbité lahve, jeden z policistů ho kopl do ruky.

Napadený mladík naopak zase tvrdí, že na nikoho neútočil. "Nespáchal jsem žádný přestupek nebo trestný čin. Neudělal jsem žádnou škodu a nikoho jsem nenapadl. Nikdo neměl důvod mě takhle napadnout," řekl v rozhovoru se zpravodajem Práva.  

Vzhledem k velkému množství příspěvků, které porušují pravidla, jsme se rozhodli diskusi zablokovat. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám