Hlavní obsah

Policejní exšéf Dvořák dostal za korupci podmínku

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Podmíněný trest vyměřil Okresní soud v Liberci bývalému šéfovi liberecké policie Miroslavu Dvořákovi. Za korupci a porušení služebních povinností mu uložil dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Součástí trestu je i zákaz činnosti na šest let. Dvořák byl obžalován i z podvodu, soud ho však obvinění zprostil pro nedostatek důkazů.

Foto: archiv Pravo, Právo

Bývalý policejní ředitel Liberce Miroslav Dvořák

Článek

Verdikt není pravomocný. Žalobce, který navrhoval nepodmíněný trest, si ponechal lhůtu na odvolání. Dvořák se úterního jednání soudu nezúčastnil.

Korupce se bývalý policejní šéf Dvořák podle soudu dopustil, když si údajně řekl o úplatek nejméně 250 tisíc korun v souvislosti s dopravně bezpečnostním projektem zaměřeným na monitorování rychlosti vozidel, která projíždějí u škol. Klíčovou roli sehrály odposlechy. Dvořák od počátku tvrdí, že záznamy byly zmanipulované a upravené.

Nezávislí experti však zásahy do nahrávek nezjistili. Rozhodnutí uložit podmínečný trest předseda senátu Richard Skýba vysvětlil dobou, která od skutku uplynula. „Časový odstup je šest a více let. Společenská nebezpečnost skutku za tu dobu klesla,“ řekl Skýba.

Dvořák byl totiž zadržen už v únoru 2009 a obviněn celkem z šesti skutků. Úterní trest je souhrnný, a ruší se tak podmínka za zneužití pravomoci úřední osoby z roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám