Hlavní obsah

Policejní akademií otřásá skandál

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní akademie určená k výchově elitních policistů se ocitla uprostřed neúprosné války o ovládnutí klíčových pozic ve vedení školy. Boj dvou skupin vysokoškolských učitelů vyvrcholil letos v červnu při volbě nového rektora. Stížnost na tyto volby nyní řeší ministerstvo vnitra, pod jehož pravomoc Policejní akademie spadá.

Foto: Jan Pařík

Korfbalová reprezentace na loňském mistrovství světa

Článek

"Stížnost vyšetřujeme. Je na stole prvního náměstka ministra vnitra Miloslava Koudelného. Dokud nebude vyšetřování skončeno, nelze podat další informace," potvrdil v pátek pracovník tiskového odboru ministerstva vnitra Petr Vorlíček.

Utajovaní stěžovatelé tvrdí, že volby rektora byly zmanipulovány. Do hry měli být některými profesory a docenty zatažení i studenti. "Hlavně ze čtvrtého ročníku," řekl zdroj, který nechtěl být jmenován. Informaci nebylo možné potvrdit, protože ministerstvo vnitra vše okolo skandálu na akademii utajuje.

Stěžovatelům se dále nelíbí, že rektorem akademie byl zvolen profesor Jiří Straus z katedry kriminalistiky, který porušil autorské právo opisováním z děl jiného autora. "Tento problém vznikl nedopatřením při psaní učebnic. Ohradil se proti tomu profesor Jan Musil, který je nyní ústavním soudcem. Veřejně jsem se několikrát panu Musilovi omluvil a mimosoudně jsem se s ním vyrovnal," odpověděl v pátek Straus.

Uvedl, že do nové funkce dosud nebyl jmenován prezidentem Václavem Klausem, takže funkci rektora akademie stále vykonává Hana Bartošová.

Zápas se starým vedením

Rektorka Bartošová sdělila, že volba rektora proběhla řádně. "Alespoň podle zápisu akademického senátu. Pro kolegu Strause se vyslovilo 15 z 18 členů senátu. O stížnosti na volby nevím. O podezření z porušení autorského práva kolegou Strausem vím. Nevím však, jak rozhodl soud, takže platí presumpce neviny. Víc se k věci vyjadřovat nebudu," sdělila Bartošová.

Expert akademie na problematiku terorismu docent Marián Brzybohatý označil skandál na akademii za projev zápasu části vysokoškolského sboru se starým vedením.

"Paní rektorka funkci vykonává patnáct let. Nezvolením ji čeká řadová učitelská práce. Personální problémy na akademii jsou složité. K úkolům bude třeba nově přistoupit. Volby byly zcela regulérní," řekl Brzybohatý. Uvedl, že se rektorka Bartošová dopouštěla i prohřešků.

"Vzala s sebou na služební cestu do Saudské Arábie syna, přestože měla možnost jiné volby," poznamenal Brzybohatý. Tyto argumenty odmítl prorektor akademie pro zahraniční styky Vladimír Plecitý.

"Syn rektorky je jazykově zdatný. Pomáhá i v Praze pečovat o zahraniční hosty. Nevím, proč by jeho schopnosti měly být nevyužity jen proto, že je syn rektorky," řekl Plecitý. Jeho zdůvodnění se Brzybohatému nelíbí. "Patří do skupiny okolo rektorky. která se jej snažila prosadit jako svého nástupce ve funkci," dodal.

Studentům se vzájemné skandalizování a nečestné boje o funkce nezamlouvají. "Pravda je, že se nás část pedagogů snažila využít pro své boje o posty. Nejsem sama, komu se to nelíbí. Akademie by nás neměla učit manýrům podrazáků," komentovala dění na akademii studentka. Nepřála si být jmenována. "Studenta není problém potopit a zlikvidovat. Nechci, aby se mi to stalo," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám