Hlavní obsah

Polák kradl po celé Evropě. Musel jsem se přece postarat o rodinu, řekl českému soudu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Volný pohyb osob po celé Evropě hojně využíval padesátník z Polska. A všude vesele kradl. Stranou jeho zájmu nezůstalo ani Česko, kde během několika týdnů okradl lidi od Prostějova přes Hradec Králové až po Třebíč.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeho revírem byly supermarkety a oběťmi hlavně starší lidé. Díky evropskému zatykači jej chytili policisté ve Velké Británii. U českého soudu se pak zloděj bránil tím, že v jeho věku už jej těžko někdo zaměstná a on se musel přece nějak postarat o rodinu.

Chmaták neměl nijak vytříbený styl. Potloukal se po supermarketech, když si všiml nákupního vozíku, v němž byla zavěšená kabelka, přikradl se a ve vhodnou chvíli vytáhl peněženku.

Zloděj ukradl z auta v Praze violoncello, podezřelého zachytily kamery

Krimi

Když to šlo, vybral ještě peníze kradenou platební kartou, ale nepohrdl ani stravenkami. Nijak se nestaral o to, že jej při akci snímají bezpečnostní kamery.

Česká justice proti muži zahájila řízení jako proti uprchlému, soud vydal evropský zatykač a na konci listopadu loňského roku spadla klec v Británii.

Odtud muž putoval na začátku ledna do Česka a po několika týdnech už stál před prostějovským soudem. Právě v Prostějově se mu totiž na jeho české misi podařil největší úlovek přesahující 20 tisíc korun.

Polák před soudem nijak zvlášť nezapíral, částečně se přiznal, případně se hájil tím, že si na dané období nemůže vzpomenout. Soudce Petr Vrtěl jej nakonec potrestal ročním vězením a na pět let muže vyhostil z České republiky.

Okrádal seniory

Soudce upozornil, že muž byl již souzen napříč Evropou – v Polsku, Německu, v Británii nebo také v Nizozemsku. „Má výraznou zkušenost z výkonu trestu odnětí svobody ve shora jmenovaných zemích Evropské unie, kde se dopustil také krádeží, pro které byl v minulosti odsouzen,“ upozornil soudce Vrtěl.

Muž, který na semaforech vyhnal řidičku s dítětem z auta, je ve vazbě. Hrozí mu 10 let

Krimi

„Přitěžující okolností je, že se svého jednání dopustil na osobách vyššího věku. Jedny okradené dostal do složité sociální situace komplikované špatným zdravotním stavem poškozené, museli si vyřizovat všechny doklady znovu a vynaložit na to další náklady,“ upozornil Vrtěl, že ztráta i nevelkého množství peněz a dokladů k tomu může zejména pro starší lidi znamenat velkou komplikaci.

Soudce také při odsuzování přihlédl k tomu, že muž škodu nahradil. „Možnosti nápravy obžalovaného jsou snížené, má výrazné sklony k páchání majetkové trestné činnosti. Na druhou stranu obžalovaný řešil krádežemi dlouhodobě špatnou sociální situaci své rodiny, přičemž vzhledem ke svému věku již těžko nalézá pracovní uplatnění,“ vysvětlil soudce Vrtěl.

Česká justice by mohla muže předat k výkonu trestu do Polska, nejdřív ale musí vyřešit mužovo odvolání proti trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám