Hlavní obsah

Poláci pašovali konopí z Moravy v pneumatice, soud je poslal na 12 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve středu zpřísnil dvojici Poláků tresty za rozsáhlé obchody s marihuanou, kterou vyváželi z Luhačovic do Polska. Odsoudil je na 12 let, zlínský krajský soud je původně odsoudil na deset a 10,5 roku. Soud zároveň potvrdil jejich vyhoštění z ČR na osm let. Marihuanu podle rozsudku nakupovali v Česku a do Polska ji vyváželi ukrytou v rezervě dodávky.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle soudu takto za hranicemi předali k další distribuci minimálně 12 kilogramů marihuany, dalších 5,5 kilo bylo objeveno při domovní prohlídce jejich pronajatého bytu.

Sedmatřicetiletý Krzysztof Wojciech Adamiec a padesátiletý Miroslaw Bronislaw Mrowiec svou vinu popírali. „Soud posoudil všechny okolnosti případu, trestní minulost obžalovaných, množství drogy, délku páchání trestné činnosti a fakt, že jednání se dopouštěli s cílem ziskuchtivosti a s rozmyslem,“ uvedl soudce Michael Vrtek.

Podle soudu bylo odvolání obžalovaných pouze opakováním jejich argumentů u krajského soudu, kdy poukazovali na svou nevinu a absenci důkazů. „Soud prvního stupně provedl dokazování podle našeho názoru dostatečným způsobem, ačkoliv důkazní situace byla složitá, zejména pro povahu trestné činnosti,“ doplnil soudce.

Slyšel jsem ťukání boží, dáte si marihuanu? Muž s pěstírnou v bytě nabízel policii drogy

Krimi

Proti původnímu rozsudku se odvolávali oba obžalovaní i žalobce. „Já jsem samozřejmě s rozhodnutím vrchního soudu spokojený, protože našemu odvolání bylo vyhověno v zásadě v plném rozsahu. Došlo ke zpřesnění skutku jako takového, podstatné je pro mě to, že došlo ke spravedlivému odsouzení pachatelů této mimořádně závažné trestné činnosti a tresty byly zpřísněny na 12 let,“ řekl novinářům žalobce Jaroslav Kandráč.

Mužům původně hrozilo deset až 18 let, odsouzeni byli v nejpřísnějším odstavci za to, že čin spáchali ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Vrchní soud upřesnil vymezení jejich spolupráce s touto skupinou a upřesnil množství marihuany, kterou zmapoval ve vymezeném období – podle jeho výpočtů tak oba muži spáchali čin ve velkém rozsahu.

V případu byl souzen ještě Rafal Grzegorz Suchwalko, kvůli nedostatku důkazů jej však zlínský krajský soud zprostil obžaloby a jeho případem se vrchní soud již nezabýval.

Tresty za pěstování konopí? Často zastaralá metodika i drakonické tresty

Krimi

Podle soudu od srpna 2019 do ledna 2020 obžalovaní obstarávali marihuanu za účelem další distribuce na území Zlínského a Jihomoravského kraje. V pronajatém bytě v Luhačovicích ji vakuově balili a skrytou v rezervě pneumatiky ji dodávkou vozili do Polska. Za tuto dobu bylo zmapováno 17 jízd, podle rozsudku Mrowiec nejméně ve čtyřech případech předal vždy minimálně tři kilogramy marihuany v jedné z obcí v Polsku dalším lidem polské národnosti.

Množství tak soud zmapoval minimálně na 12 kilogramů, v bytě při domovní prohlídce bylo nalezeno dalších 5,5 kilogramu. Policisté tehdy u Adamiece našli také 360 000 korun určených na další nákup.

V souvislosti s obchodováním s marihuanou jsou Adamiec, Mrowiec a další lidé stíháni i v Polsku. Ve Zlíně u krajského soudu svědčil polský občan, který je v tamní kauze spolupracujícím obviněným. Řekl, že mezi lety 2018 až 2020 kupoval od Adamiece s Mrowiecem marihuanu, v součtu asi 75 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám