Hlavní obsah

Pojišťováci podle obžaloby podváděli, aby získali provize. Přišli si na 45 milionů

Právo, ČTK, Miroslav Homola

La Dolce Vita tedy Sladký život se jmenovalo investiční životní pojištění, se kterým obchodovala trojice mužů, kteří v úterý stanuli u Krajského soudu v Brně jako obžalovaní v případu z obřího podvodu. Podle obžaloby uzavřeli přes 900 pojistných smluv, za které získali provizi, ale smlouvy nebyly plněny. Několik pojišťoven připravili asi o 45 milionů korun. Hrozí jim až 10 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za podvody se smlouvami v letech 2012 a 2013 podle obžaloby stojí jako organizátor Jozef Hliva, dále Alois Kunovský a Miroslav Kašpar. Pojištěnci byli často z řad studentů, žen v domácnosti a podobně, tedy lidí, kteří nemají peněz nazbyt.

Princip podvodu byl podle státního zástupce Ivana Hrazdiry jednoduchý. Šlo o získání provize od pojišťovny za zprostředkování. Aby motivovali k podepsání smlouvy co nejvyšší počet klientů, najatí obchodní zástupci jim slíbili, že za ně zprostředkovatelská firma bude celé dva roky příspěvek na pojištění platit. Firma však zaplatila obvykle jen první tři čtyři splátky, pár měsíců poté jim obvykle pojišťovna z důvodu dalšího neplacení smlouvu vypovídala.

Pojišťovny vloni odhalily pojistné podvody za víc než 1,2 miliardy korun

Finance

Klienti navíc museli obchodním zástupcům předat dalších 15 kontaktů na potenciální zájemce o sjednání pojištění a sehnat ještě další dva lidi, kteří by smlouvu uzavřeli.

Provize, jak také u soudu zaznělo, byly velmi štědré. Jestliže se pojištěný zavázal nejméně na dva roky k životnímu pojištění se spořením ve výši 2000 měsíčně, pak obvyklá odměna činila i 43 000 korun za pojištěného.

Slovák Jozef Hliva je nyní držen ve vazbě, zatímco zbylí dva obžalovaní, Miroslav Kašpar a Alois Kunovský, který má v současnosti trvalé bydliště na Slovensku, jsou vyšetřováni na svobodě.

Obří podvod na pojišťovny. Za černé duše vyplácely miliónové provize

Krimi

Muži - a částečně zřejmě i jejich poučení pěšáci, kteří však nejsou obžalováni - si měli na provizích nechat na své účty vyplatit od společností AXA, Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, Generali, Kooperativa a Komerční banka během necelých dvou let zhruba 45 milionů korun.

Hliva podle obžaloby podvodně získal od pojišťoven na provizích asi 22,3 milionu korun, Kunovský 21,8 mil. korun a Kašpar asi 400 tisíc. Dalších zhruba 17 milionů korun jim už pojišťovny nevyplatily.

Šlo o prestiž i peníze

Zatímco státní zástupce Ivan Hrazdíra četl zhruba tři čtvrtě hodiny rozsáhlou obžalobu, ještě déle, tedy přes hodinu trvala obhajovací řeč Aloise Kunovského.

Kunovský jako zjevně zkušený pojišťovák vedl ve své řeči senát složitostmi pojišťovacích systémů, ale prakticky nikdy nedokázal jednoduše odpovědět na žádnou z kladených otázek. Z jeho řeči vyplynulo, že hlavou celého podniku měl být Jozef Hliva. Do Čech prý přišel v roce 2012 jako již na Slovensku zkušený prodejce „levných“ dodavatelů energií a jeho úspěch Kunovského fascinoval.

„Jako odborník na finanční produkty jsem si do té doby vydělával zhruba milion ročně. V tomto podnikání jsem viděl svou růstovou prestižní i finanční příležitost. Investiční životní pojištění však byl pouze doplněk k zavádění prodeje nabídek levných dodavatelů energií, které jsme měli před sebou jako cíl,“ uvedl Kunovský.

Za to, že zprostředkovatelská firma peníze klientům neposílala, podle něj nemohl. Některé platby si nechávali obchodní zástupci, některé firma zase nechtěně poslala na jiné účty, řekl Kunovský.

Hliva bude na vlastní žádost vyslechnut až v únoru, kdy jednání bude pokračovat. Trojici hrozí za podvod s velkou škodou pět až deset let.

Výběr článků

Načítám