Hlavní obsah

Podvodník lákal firmy na slovenské politiky a obří dotace. Přišly o miliony

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Více než šest milionů korun se podařilo vylákat podvodníkovi od manažerů dvou firem na Opavsku. Vydával se za mezinárodního podnikatele s vazbami na slovenské politiky a sliboval vyřízení obřích dotací. Své sliby ale nesplnil a dokumenty, kterými se oháněl a které mu měly dodat na důvěryhodnosti, byly padělané.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala policie v úterý. Muž nejprve oslovil firmu na Opavsku, jehož zástupce osobně znal a těšil se jeho důvěře. Firmě nabídl účast na projektu pod záštitou slovenského ministerstva s cílem podpořit podnikatelské aktivity.

Účetní podle policie v tichosti vysála z firmy na Šumpersku skoro 1,5 milionu

Krimi

„Jednalo se o možnost nenávratné dotace ve výši dva miliony eur, kterou podpořil v ruce drženým písemným rozhodnutím ministerstva,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská. Oslovená společnost ale měla prokázat finanční stabilitu, a tak ji přesvědčil, aby proplatila fakturu na výstavbu jistého objektu ve výši 150 tisíc korun na účet firmy, za kterou jednal obviněný a z jejíhož konta si měl připsané peníze vybírat. „Dosud nemá poškozená společnost ani slíbenou finanční podporu, ani zpět v přepočtu téměř 4 miliony korun,“ sdělila mluvčí.

Policie obvinila 16 lidí za podvod s úrazovými pojistkami, je mezi nimi i lékař

Krimi

Stejně podle policie muž postupoval i vůči další firmě na Opavsku, která na slibnou nabídku přistoupila. Podobným způsobem od ní vylákal dva miliony.

„Kriminalisté zjistili, že rozhodnutí slovenského ministerstva, které měl muž předkládat, nebylo pravé a příslušné projekty již několik let nejsou realizovány,“ dodala mluvčí.

Třiačtyřicetiletý muž české státní příslušnosti je nyní obviněn z podvodu, za který mu hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám